Ο φόβος των επιστημόνων την πρώτη εβδομάδα του lockdown – «Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα» (video)

Η Αττική συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες και μετά τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (09/02) και αυτός για το οποίο ανησυχούν είναι εάν θα τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα που θα ισχύσουν από την Πέμπτη (11/02).

«Ο ιός έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει. Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, “Χαροπαλεύει” το Σύστημα Υγείας. Σε 15 ημέρες θα δούμε την κορύφωση των κρουσμάτων», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πρώτη εβδομάδα του lockdown είναι το τι θα γίνει μέσα στο σπίτι προειδοποίησε μέσω του «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και γι’ αυτό είναι πρόβλημα πως θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής. Ο ιός, εξήγησε, έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.

«Το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδό που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει», τόνισε, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε συμμετέχουν καθόλου, γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και του δημοτικού», ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Όπως σημείωσε, «το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown με τη μορφή που ανακοινώθηκε να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 – 4 εβδομάδες».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική οπού εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δε θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το lockdown του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση», εξήγησε.

Για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά δήλωσε πάντως «ότι έχουμε μπερδέψει πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία, και έχουμε μπερδέψει ενδείξεις με αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις με απλώς κάποια απόχρωση ένδειξης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά. Λόγω του ότι υπήρχε η εντύπωση για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερα νόσηση στα παιδιά γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά, αν κάνουμε περισσότερα τεστ προφανώς θα βρίσκουμε περισσότερους θετικούς από πριν».

«Κινήσεις του κόσμου υπάρχουν, είναι απολυτά κατανοητές με βάση την κούραση που δεν ελέγχονται με το να μειώσουμε τις δραστηρίοτητες υπάρχει κίνηση ανθρώπων μεταξύ σπιτιών δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της με τον τρόπο αυτό. Νομίζω ότι εκεί χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει, η νομοθέτηση των μέτρων δεν φτάνει για να πετύχει κάτι. Η πολιτεία θέτει ένα πολύ κάλο πλαίσιο, παρότι δυσάρεστο, άλλα ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, δεν έγινε έξυπνη, άλλα οριζόντια διαχείριση, κάνεις δεν μπήκε σε διαδικασία σχεδιασμού δεύτερου επιπέδου εκτίμησης των δεδομένων».

Μπορεί να σκεφθεί κάποιος, συνέχισε, ένα μοντέλο που έχουμε δραστηριότητες ανοιχτές με τέτοιο συντεταγμένο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να κινείται, αλλά να κινείται σε ένα πλαίσιο με πιο αυστηρούς κανόνες και με ασφάλεια σε αντίθεση με το να είναι όλα κλειστά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο εντελώς ασύντακτο δηλαδή να μαζευτούν όλοι σε ένα σπίτι χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. «Δεν δοκιμάστηκε το μοντέλο αλλά θα μπορούσε να έχει δουλέψει», αποσαφήνισε.

Παγώνη: Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα – «Χαροπαλεύει» το Σύστημα Υγείας

«Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136», ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη στο δελτίο ειδήσεων του «Mega». 

«Προς το παρόν αρκεί βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν σήμερα, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Έχουμε και το ιστορικό της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ερωτηθείσα για την διάρκεια του γενικευμένου lockdown που επιβλήθηκε από την πολιτεία.

«Τα λάβαμε εγκαίρως αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε 2-3 μέρες. Αυτή την στιγμή ελέγχουμε την κατάσταση. Έχουμε ένα μέλλον 2-3 μήνες μέχρι να προχωρήσουν τα εμβόλια. Για μια σχετική ανοσία ως το τέλος Ιουνιου στο 60%», σημείωσε σχετικά με το αν ελήφθησαν έγκαιρα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα.

«Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα ΜΜΜ γεμάτα, και γι’ αυτό φτάνουμε κάθε φορά στο σημείο που φτάσαμε… Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική, από αυτές είναι καταλλειμμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%.

Μέσα σε 2 24ωρα μπορεί αυτές οι κλίνες να γεμίσουν. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά… Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136», πρόσθεσε περιγράφοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το λεκανοπέδιο.

Θωμαϊδης: Σε 15 ημέρες θα δούμε την κορύφωση των κρουσμάτων

Για την άνοδο του ιικού φορτίου στην Αττική και πόσο πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

«Οι μετρήσεις μέχρι και χθες συνεχίζουν να δίνουν υψηλό φορτίο ανάλογου με την προηγούμενη εβδομάδα επομένως είναι η εικόνα που είχε διαμορφωθεί με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις προηγούμενες μετρήσεις, που είχαμε για την εκτεταμένη διασπορά την οποία είχαμε αναφέρει», τόνισε ο καθηγητής.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν θα διακινδύνευε να υπολογίσει τα ενεργά κρούσματα γιατί «υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες πλέον από τη βιβλιογραφία εξαιτίας και των νέων γενικά μεταλλάξεων, διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς ο πληθυσμός αυτός των νέων στελεχών πόσο ιικό φορτίο αποθέτει στο αποχετευτικό σύστημα. Ωστόσο, δεν έχει αλλάξει η εικόνα από αυτούς τους υπολογισμούς που είχαμε κάνει για την εκτίμηση περίπου 100.000 φορέων. Αυτό βέβαια έχει μεγάλη επισφάλεια. Μόνο ως τάξη μεγέθους θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε».

«Οι μετρήσεις δεκαπέντε ημερών πριν, έδειξαν μια αύξηση 70%-80% στον μέσο όρο σε σχέση με 3 εβδομάδες πριν. Αυτό ήδη άρχισε να αποτυπώνεται από την αύξηση των εισαγωγών αυτήν την εβδομάδα στα νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, που είδαμε, την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και εξακολουθούμε αυτήν τη στιγμή να παρατηρούμε στα λύματα, ενδέχεται να αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ή στις επόμενες δέκα ημέρες. Οπότε περιμένουμε την κορύφωση, ενδεχομένως, των κρουσμάτων σε 15-20 ημέρες από τώρα ή ίσως και λίγο περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Σαρηγιάννης: Το lockdown στην Αττική μπορεί να οδηγήσει σε κάτω από 200 κρούσματα

Για τις τελευταίες εξελίξεις και το lockdown στην Αττική μίλησε στην εκπομπή «Live News» και στο «Mega» ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε πως οι ειδικοί είχαν προτείνει ολικό lockdown για δυο εβδομάδες στην Αττική από την προηγούμενη Παρασκευή (05/02) και τόνισε πως αν εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στο λεκανοπέδιο.

«Μπορεί να οδηγήσει την Αττική κάτω από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών. Πρέπει να την αναχαιτίσουμε τώρα ώστε να έχουμε πιο φυσιολογική Άνοιξη».

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι θα πρέπει να κρατήσει το lockdown για τρεις βδομάδες, αν και οι τέσσερις θα έφερναν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σκληρό… lockdown 2,5 εβδομάδων (τύπου… Μαρτίου) και συγκεκριμένα από την Πέμπτη (11/02) στις 6 το πρωί έως τις 28 Φεβρουαρίου για την Αττική, εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάςτην Τετάρτη (10/09) στις 12:00.

Σημειώνεται ότι από τα 1.526 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (09/02), τα 750 καταγράφηκαν στην Αττική.

Για ακόμα πιο σκληρά μέτρα και αυστηρό lockdown «μιλούσαν» τα ρεπορτάζ από το βράδυ της Δευτέρας (08/02), μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και στην Αττική, αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το lockdown… τύπου Μαρτίου είχε έρθει ξανά στο τραπέζι για την Αττική από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ συζητήθηκε ξανά στις 2 Φλεβάρη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...