Από το Σάββατο (13/02) αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή έρχεται στη χώρα, με βάση τα όσα αναφέρουν και οι μετεωρολόγοι, ενώ χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν εδώ και ημέρες σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (κεντρικά και βόρεια), αλλά και στις ΗΠΑ (βόρεια και ανατολικά).
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στην εκπομπή «Live News» στο «Mega», από το βράδυ της Παρασκευής (12/01) η κακοκαιρία θα χτυπήσει τη βόρεια Ελλάδα ενώ στη συνέχεια και σταδιακά θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα, με το θερμόμετρο να δείχνει μείον σε πολλές περιοχές, ενώ χιόνια θα δουν και οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.
Αττική και Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον για μία εβδομάδα.
Από τη Δευτέρα (08/02) ο μετεωρολόγος του «OPEN TV», Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε αναφορά στην ψυχρή εισβολή, αναφέροντας στο «Fabebook»:
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις!
ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΤΥΠΟΥ “ΠΙ”
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένουμε να περάσει σήμερα Δευτέρα από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας διαμορφώνοντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία καιρό τύπου “ΠΙ” μιας και οι βροχές ή οι καταιγίδες που θα συνοδεύουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά, τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα “ΠΙ” της ελληνικής αλφαβήτου όπως φαίνεται και με τα πορτοκαλί βέλη στον πρώτο μας χάρτη όπου ακολουθούν τις αποχρώσεις του μπλε που δηλώνουν με τη σειρά τους περιοχές με βροχές ή καταιγίδες.
Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας ακολουθώντας μια ανάλογη τροχιά θα μας απασχολήσει αύριο δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού (δεύτερος χάρτης) με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας διαμορφώνοντας ένα θερμοκρασιακό προφίλ που μόνο Χειμώνα δεν θα θυμίζει.
Μέσα στην Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο (τρίτος χάρτης).
Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην ουσία είναι και που θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας μιας και καθώς θα απομακρυνθεί προς τη Μαύρη θάλασσα θα βαθύνει και θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) που θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου.
Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Όλα τα παραπάνω που αναλύθηκαν αποτυπώνονται συνοπτικά στον τέταρτο χάρτη μας.
Στον πέμπτο μας χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της πολικής αέριες μάζες με το βαθύ μπλε χρώμα που γίνεται ακόμη και ροζ – κόκκινο γεγονός που δείχνει το πόσο ισχυρά ψυχρή είναι.
ΧΙΟΝΟΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1987
Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987. Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας.
Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή.
ΠΟΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Όπως μόλις τονίσαμε τα στοιχεία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη για να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία για την ένταση και διάρκεια αυτού του πολικού κύματος που θα σαρώσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Είναι ορθό όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ανατροφοδοτήσεις στην όλη κακοκαιρία που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο κατέβασμα της πολικής αέριας μάζας προς τα νερά της Μεσογείου που θα σχηματίσει και πάλι νέο βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας περισσότερα από ένα χιονοκύματα που θα “χτυπήσουν” τη χώρα μας (έκτος χάρτης).
Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση μιας γενικά “ακραίας” καιρικής κατάστασης στην οποία τα Μετεωρολογικά μοντέλα στατιστικά δεν εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας ιδιαίτερα όταν αυτή προσεγγίζεται αρκετές ημέρες πριν.
Η γενικότερη ετοιμότητα και προετοιμασία είναι το βασικό στοιχείο αντιμετώπισης τόσο ισχυρών καιρικών γεγονότων και που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν μικρή εως πολύ μικρή συχνότητα εμφάνισης.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΙΚΟΙ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα θυμίζει σε τίποτα την καιρική κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Έτσι λοιπόν μην παραξενευτούμε αν δούμε μεγάλες πόλεις να ντύνονται στα λευκά ή και περιοχές με ολικό και ισχυρό παγετό. Ίσως για άλλη μια φορά τον φετινό Χειμώνα δούμε τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους -15 ή -20 βαθμούς και το χιόνι να στρώνεται δίπλα στη θάλασσα. Και όλα αυτά σε έναν κατά γενική ομολογία ανύπαρκτο καιρικά Χειμώνα μέχρι στιγμής με εξαίρεση μερικές «φωτοβολίδες»…..άραγε θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το καιρικό μοτίβο??? Σε ένα μοτίβο δηλαδή όπου από τους 25 ή 30 βαθμούς θα πηγαίνουμε στις χιονοθύελλες και τους παγετούς σε λίγα 24ωρα μέσα? Η απάντηση είναι καλά κρυμμένη στα μυστικά της ατμόσφαιρας κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε σχετικά γρήγορα αφού πρώτα καταφέρουμε να προβλέψουμε έγκαιρα και έγκυρα τέτοιες ραγδαίες μεταβολές σε μια καιρική ανωμαλία που η επιστήμη ονομάζει Κλιματική αλλαγή.
Καλό υπόλοιπο ημέρας και καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου!».
Τι αναφέρει το meteo για τις επόμενες ημέρες
Ένα «ατμοσφαιρικό βουνό» θα υψωθεί, λοιπόν, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη το οποίο θα συνδυαστεί με ένα βαρομετρικό χαμηλό προς τα βορειοανατολικά τμήματα και αυτό θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας και καθώς αυτές οι πολικές μάζες θα αλληλεπιδράσουν με τα νερά της Μεσογείου θα δώσουνε ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή και μετά.
Το πολικό ψύχος θα μετατοπίζεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, φτάνοντας μέχρι και την χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χιονίσει ακόμα και μέσα σε μεγάλες πάλεις ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και στους μείον 15 με 18 βαθμούς Κελσίου προς την βορειοδυτική Ελλάδα.
Υποχώρηση αυτού του πολύ ισχυρού πολικού ψύχους αναμένεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή μετά από μία εβδομάδα.
Αφρικανική σκόνη στη Μεσόγειο
Η νοτιοδυτική ροή αερίων μαζών που επικρατεί στη Μεσόγειο έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όπως αναφέρει το meteo. Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου που ελήφθη το πρωί της Τρίτης (09/02) φαίνονται οι περιοχές αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση των ανέμων στην ατμόσφαιρα.
Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές που σημειώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά θα ενισχυθούν σταδιακά και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες.
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα επηρεάζουν και τα βόρεια της χώρας και αργότερα το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές του το απόγευμα της Τρίτης (09/02) καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο από αργά το βράδυ έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα ορεινά της Πίνδου έως απόψε το βράδυ της Τρίτης. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10/02).
Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (10/02), καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.
Για τη μεταβολή του καιρού (με βροχές και ισχυρούς νοτιάδες) από την αρχή της εβδομάδας είχε ενημερώσει και το meteo, ενώ νωρίτερα είχε εκδοθεί, άλλωστε, και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πηγή: altsantiri.gr