Νέα προκλητική Navtex από την Τουρκία: Βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό πλοίο «Cesme»

Η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες και αυτή τη φορά αποφάσισε να βγάλει το ερευνητικό «Cesme» στο Αιγαίο, δεσμεύοντας περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η τουρκική «Navtex» θα έχει διάρκεια από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Πρόκειται για έρευνες που πραγματοποιηθούν σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Όλα αυτά τη στιγμή που εντός του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα έχουμε τη δεύτερη συνάντηση «διερευνητικών επαφών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Δείτε τη Navtex

Υπενθυμίζεται ότι την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη Δευτέρα (08/02) στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στις 25/01, που διήρκεσε συνολικά 3,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, σε μία από τις δεκάδες αίθουσες του παλατιού των Σουλτάνων, το Ντολμά Μπαχτσέ, τη Δευτέρα (25/01), με διπλωματικές πηγές «μιλούν» για μια καλή αρχή και «έσπασε» ο πάγος

Ο Ερντογάν, άλλωστε, είχε εκφράσει πως είναι θετικός στην ιδέα συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε με τους Ευρωπαίους κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησής μας με τον κύριο Μητσοτάκη και την Ελλάδα». Αργότερα, τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο… κράτη και δεν θα δει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια, ο τούρκος ηγέτης είχε δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα πριν από τις διερευνητικές επαφές: «καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ανέφερε μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Οι δυο αντιπροσωπείες είχαν διακόψει, μάλιστα, τις συζητήσεις για 4,5 χρόνια. Όπως αναμενόταν δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αλλά, με μία λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε τη συνέχιση του διαλόγου με τον 62ο γύρο επαφών στην Αθήνα.

Σύνοδος Κορυφής: Τον Μάρτιο οι κυρώσεις στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται, ότι στη στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ωστόσο θα είναι ήπιου χαρακτήρα. Έτσι, οι όποιες σκληρότερες αποφάσεις θα παρθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, ώστε να φανεί και ποια θα είναι η στάση του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...