Νέα «κρίση Σαμαρά» στη ΝΔ μετά από 29 χρόνια – Ένας «Μητσοτάκης» ξανά εγκλωβισμένος

Αποστόλης Κρέτσης

Ήταν Απρίλιος του 1992 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή το Μακεδονικό, αποπέμπονταν από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία άντεξε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1993, όποτε και χάθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να «πέσει» ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χθες, Κυριακή, και μετά από σχεδόν 29 χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς ταράζει και πάλι τα «γαλάζια νερά» για το ίδιο ζήτημα (και όχι μόνο), προκαλώντας νέα κρίση στη ΝΔ και ένα νέο και μεγάλο «πονοκέφαλο» στον γιο του πρωθυπουργού τον οποίο κάποτε «έριξε», τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς παραχώρησε μια συνέντευξη «φωτιά» στην εφημερίδα «Καθημερινή», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο για τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, όσο και για τις προθέσεις του όταν έρθει η ώρα ψήφισης στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται  κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, λέγοντας «όχι στο δόγμα του κατευνασμού», σημειώνοντας πως «με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος». Επίσης, αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο». Και τέλος, προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;», αναφέρει με νόημα.

Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, με την επίμαχη συνέντευξη ξεκαθάρισε τα πάντα κλείνοντας κάθε παράθυρο παρερμηνειών αναφορικά με τη στάση του, προκαλώντας αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου για το διάστημα που θα ακολουθήσει.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι στη σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού ανοίγουν δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, τα οποία είναι άγνωστο το τι θα έπρατταν και το ποια γραμμή θα ακολουθούσαν όταν έρθει η στιγμή που μετρηθούν τα «κουκιά» στη Βουλή. Άλλωστε, λόγω «απροθυμίας» αρκετών βουλευτών της πλειοψηφίας, αλλά και των δεδηλωμένων προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, η ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία έχει μετατεθεί στο… αόριστο μέλλον.

Έτσι, σε ένα απόλυτο «γύρισμα» της Ιστορίας, ένας «Μητσοτάκης» βρίσκεται ξανά εγκλωβισμένος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε φυσικά και από την 24ωρη αφωνία από πλευράς Μαξίμου για τη συνέντευξη Σαμαρά.

Μόλις, σήμερα, η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σχόλιο για τη συνέντευξη μέσω της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Χρήστο Ταραντίλη, όπου και έγινε εμφανής αυτή η αμηχανία.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό».

Αναφορικά με το πότε θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ταραντίλης επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι «θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού».

«Οι συνθήκες με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για την Ελλάδα. Η χώρα μας τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ανεξάρτητα του γεγονότος ότι πως έχουμε δηλώσει διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ως χώρα τιμούμε τις συμφωνίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για το αν οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση ή θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, φράση που αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Συνεπώς, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, είτε ο κ. Μητσοτάκης θα διαγράψει τον προκάτοχό του όταν έρθει η στιγμή, είτε θα χρειαστεί να βρει μια φόρμουλα αποφυγής της διαγραφής, η οποία, ωστόσο, θα αποτελεί και παραδοχή απώλειας ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...