Νέα κόντρα ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία: Η… παρέμβαση στις εκλογές και η διάψευση

«Αβάσιμες, άδικες και απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη (24/03) ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να παρέμβει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Με τις δυο χώρες να μπαίνουν σε νέα φάση… κόντρας, ενώ ο τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη στην ηγεσία του «AKP». 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 5, μεταδόθηκε χθες το βράδυ μια εκπομπή, στην οποία περιλαμβάνονταν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του προέδρου μας και της χώρας μας.

Θεωρούμε απαράδεκτες τις απαντήσεις του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν στα σκόπιμα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκπομπή, όπως επίσης και αντίθετες στις σχέσεις φιλίας και συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας. Η Τουρκία, στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Λιβύης εφάρμοσε νόμιμες πολιτικές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο.

Είναι προφανές ότι δεν θα πετύχουν το σκοπό τους αυτές οι εκπομπές, που στόχο έχουν να διαστρεβλώσουν την ευρω – τουρκική πραγματικότητα σκοπίμως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει μεγάλη επίδραση και συμβολή στις ευρω-ΝΑΤΟ-ατλαντικές σχέσεις είτε ακολουθώντας περιφερειακή πολιτική, είτε δημιουργώντας στενές σχέσεις με χώρες – μέλη.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε εξαιρετικά επικίνδυνες και αποξενωτικές για τις ξένες κοινότητες που ζουν στη χώρα (Γαλλία) τις δηλώσεις που εξέφρασε με σιγουριά ο κ. Μακρόν ότι η Τουρκία θα επέμβει στην εσωτερική πολιτική της Γαλλίας στις προσεχείς εκλογές.

Πέρα από το να ζουν οι περίπου 800 χιλιάδες κάτοικοι της τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία σε κλίμα ευημερίας, ειρήνης και αρμονίας, δεν αφορούν σε κάτι άλλο την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας. Αντίθετα, θεωρούμε δίκαιο η Γαλλία να μην φέρνει ως πρωταρχικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της για τις εκλογές το θέμα της Τουρκίας.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μακρόν είναι ατυχείς και αβάσιμες, την ώρα που λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με ηρεμία και φιλία. Αυτές οι άδικες και αβάσιμες δηλώσεις του κ. Μακρόν αποτελούν τη ρίζα των πρόσφατων προβλημάτων με τη Γαλλία. Υπενθυμίζουμε και πάλι στη Γαλλία ότι αυτή την περίοδο στην οποιαδήποτε θετική ή αρνητική στάση και ρητορική που θα επιδείξει, η Τουρκία θα ανταποκριθεί αναλόγως».

Μακρόν: Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης της Άγκυρας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Τρίτη (23/03) , για «τις απόπειρες ανάμιξης» της Τουρκίας στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, χωρίς ωστόσο να κλείσει την πόρτα σε μια βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Μακρόν, όταν ερωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό κανάλι «France 5».

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ».

Ο Ερντογάν έχει ήδη κατηγορηθεί για ανάμιξη σε εκλογές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όταν είχε ζητήσει το 2017 από τους γερμανοτούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εναντίον του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.

«Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, οι σχέσεις του οποίου με τον τούρκο ομόλογό του υπήρξαν εξαιρετικά τεταμένες, πριν αρχίσουν να ξεπαγώνουν πριν από μερικούς μήνες.

«Επισήμανα από την αρχή της χρονιάς μια βούληση του Ερντογάν να επιστρέψει στη σχέση. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμιά «εχθρική διάθεση έναντι της Τουρκίας».

«Πιστεύω, όμως, πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια σχέση όταν υπάρχουν αμφισημίες. Δεν θέλω να επιστρέψω σε μια ήρεμη σχέση, αν υπάρχουν από πίσω τέτοιοι ελιγμοί που συνεχίζονται», δήλωσε.

«Η Γαλλία υπήρξε πολύ σαφής. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και αναλάβαμε δράση στέλνοντας φρεγάτες», υπογράμμισε ο Μακρόν εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο» με την Άγκυρα. «Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εντούτοις «πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και προχωρήσει προς περισσότερο θρησκευτικό εξτρεμισμό ή προς αρνητικές για εμάς γεωπολιτικές επιλογές», συνέχισε.

«Είναι ένας εταίρος σε θέματα ασφαλείας, στα θέματα της μετανάστευσης», υπενθύμισε ο γάλλος πρόεδρος. Υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία υποδέχεται στο έδαφός της περισσότερους από τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, ο Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει «αναλάβει τις ευθύνες της».

«Στο μεταναστευτικό ζήτημα οφείλουμε να δουλέψουμε με την Τουρκία. Αν (οι Τούρκοι) ανοίξουν τις πόρτες, έχουμε τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Ξανά πρόεδρος του AKP ο Ερντογάν με 1.428 από τις 1.431 ψήφους

Εν τω μεταξύ, «περίπατο» έκανε στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας συγκέντρωσε 1.428 ψήφους από τις συνολικά 1.431 με τρεις να είναι άκυρες. Με την ίδια ψηφοφορία καθορίστηκε και το Κεντρικό Συμβούλιο Αποφάσεων και Διοικητικό Συμβούλιο του κόμματος που αποτελείται από 75 μέλη.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Ερντογάν σημείωσε: «Ευχαριστώ όλους σας έναν προς έναν που με κρίνατε για ακόμη μια φορά άξιο στο καθήκον της προεδρίας».

«Η Συμμαχία του Λαού (με το κόμμα MHP) δεν είναι μια συμμαχία γραφείου, αλλά μια συμμαχία καρδιάς» είπε ακόμα ο τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...