Νέα ανακοίνωση EMA για AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων – Πιθανές συστάσεις την Πέμπτη (video)

Σε νέα δήλωση προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), επιμένοντας να στηρίζει την αρχική του τοποθέτηση σχετικά με το επίμαχο θέμα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι «ενώ η έρευνά του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 που επιφέρει σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης (16/03), «η αξιολόγηση εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα που σχετίζονται με όλα τα θρομβοεμβολικά συμβάντα που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό».

Ο ΕΜΑ σημείωσε επίσης ότι «οι εθνικές υπηρεσίες παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για τη συλλογή ελλειπόντων και ελλιπών πληροφοριών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδίως όταν σχετίζονται με αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις».

«Συνεχίζεται η ταχεία και εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και των κλινικών συνθηκών που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να προσδιοριστεί εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν τα συμβάντα πιθανόν οφείλονταν σε άλλες αιτίες», πρόσθεσε ο ΕΜΑ

Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή PRAC θα ολοκληρώσει την εξέταση για τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 18 Μαρτίου, από την οποία αρκετές χώρες περιμένουν το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εν λόγω σκεύασμα και θα εκδώσει τυχόν απαραίτητες συστάσεις για περαιτέρω δράση.

Γαλλία και Ιταλία αρχίζουν ξανά εμβολιασμούς εάν πει «ναι» ο ΕΜΑ

Νωρίτερα, πάντως, έγινε γνωστό ότι την άμεση επανέναρξη των εμβολιασμών  με το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα επιδιώξουν Γαλλία και Ιταλία, όπως δεσμεύτηκαν σε συζήτησή τους οι αρχηγοί των δύο κρατών Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, εφόσον πει το «ναι» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την Πέμπτη (18/04).

Κυριακίδου: Η ασφάλεια των εμβολίων για την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη

Η ασφάλεια για την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συστάσεις που αναμένονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου μετά το πέρας της νέας τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας την Τρίτη (16/03).

Προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «ακόμη και με τις τεράστιες και λυπηρές προκλήσεις σχετικά με την ικανότητα παραγωγής και τις παραδόσεις εμβολίων, υπάρχουν αναφορές για αχρησιμοποίητα αποθέματα εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται από 50 έως 100% του στοκ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, σε σχέση με την AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διεξάγει επί του παρόντος έρευνα που σχετίζεται με συμβάντα θρόμβων αίματος στο πλαίσιο των αυστηρών διαδικασιών φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ», σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

«Ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν, ως προληπτικό μέτρο, να αναστείλουν τους εμβολιασμούς, κάτι που είναι απολύτως δικαίωμά τους», επεσήμανε. «Όπως πάντα, θα βασιστούμε πλήρως στην επιστημονική αξιολόγηση και τις συστάσεις του EMA, τις οποίες θα λάβουμε την Πέμπτη. Η ασφάλεια είναι για εμάς μη διαπραγματεύσιμη», επανέλαβε η Επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη την Καθαρά Δευτέρα (την Τρίτη 16/03 και η Λιθουανία) ανέστειλαν τον πρόγραμμα εμβολιασμού της AstraZeneca, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις σε εμβολιασθέντες και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με το εμβόλιο.

Την Τρίτη (16/03) υπήρξαν καθησυχαστικές ενημερώσεις του ΕΜΑ σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ο ΕΜΑ, όπως ανακοίνωσε, συνεδριάζει, μάλιστα, εκτάκτως την Πέμπτη (18/03) για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις. Ακολούθησε ανακοίνωση για έκτακτη συνεδρίαση και στον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...