Ναβάλνι, Τούνμπεργκ και… Τραμπ μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης του 2021

Συνολικά 329 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (01/03) η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας. Από αυτούς, οι 234 είναι πρόσωπα και οι υπόλοιποι 95 οργανισμοί και κινήματα

Μεταξύ αυτών, παρ’ όλο που η λίστα παραμένει απόρρητη, είναι ήδη γνωστό ότι περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ ο Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και ο… Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ αλλά και κινήματα, όπως το Black Lives Matter.

Είναι γεγονός ότι τα ονόματα των υποψηφίων παραμένουν απόρρητα για τουλάχιστον 50 χρόνια, ωστόσο είναι συχνό φαινόμενο εκείνοι που εισηγούνται τις υποψηφιότητες να ανακοινώνουν δημοσίως τις προτάσεις τους.

Δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους έχουν οι βουλευτές και οι υπουργοί όλων των χωρών, οι Νομπελίστες, ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημίων και άλλα πρόσωπα.

Μεταξύ των υποψηφίων λοιπόν για το 2021 είναι

 • ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
 • η Συμμαχία για το Εμβόλιο (GAVI)
 • το πρόγραμμα για τη διανομή των εμβολίων στις φτωχότερες χώρες (Covax)
 • ο Συνασπισμός για τις καινοτομίες που προετοιμάζουν για την αντιμετώπιση επιδημιών (Cepi)

Με άλλα λόγια, το βραβείο διεκδικούν οργανισμοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία, που έχει εισβάλει στις ζωές μας εδώ και έναν χρόνο.

«Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, που σημαδεύτηκε από την Covid και θα ήταν παράξενο να μην αντικατοπτρίζεται αυτό στις υποψηφιότητες», σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Όλαφ Νιέλσταντ.

Προτάθηκαν επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου, όπως:

 • οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)
 • το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης (IFCN)
 • η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ)
 • αντιφρονούντες όπως οι Λευκορωσίδες Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Μαρία Κολεσνίκοβα και Βερόνικα Τσεπκάλο
 • ο Ρώσος μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι
 • το κίνημα Black Lives Matter
 • η ηγερία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον κατάλογο υπάρχει επίσης το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά… υποψήφιος το 2024), καθώς κι εκείνο του γαμπρού και συμβούλου του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Επίσης, στη λίστα συγκαταλέγονται τα ονόματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.  Όλοι τους προτάθηκαν για το λόγο ότι προώθησαν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, επιτυγχάνοντας την προσέγγιση του Ισραήλ με ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Επιτροπή Νόμπελ δέχεται όλες τις υποψηφιότητες (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τις προσυπογράφει) αρκεί να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου από κάποιο πρόσωπο που έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο νικητής θα ανακοινωθεί φέτος στις 8 Οκτωβρίου.

Πέρσι το βραβείο απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τον μεγαλύτερο οργανισμό που μάχεται κατά της πείνας στον κόσμο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...