«Ναι» στην ισλαμική μαντήλα σε μαθητές του δημοτικού στην Αυστρία

Αντισυνταγματική κήρυξε την απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά σχολεία της χώρας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας ζητώντας από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώσει αμέσως την απόφαση.

Οι συνταγματικοί δικαστές αναφέρουν στην απόφασή τους ότι ο κανονισμός του αμφιλεγόμενου νόμου – που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων«ξεχωρίζει μια συγκεκριμένη θρησκεία, το Ισλάμ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας του κράτους», και ότι «με τον νόμο αυτό παραβιάζεται η αρχή της ισότητας».

Στο νομικό υλικό του νόμου για τη σχολική εκπαίδευση εκφράζεται ωστόσο, η πρόθεση του νομοθέτη ότι πρέπει να απαγορεύεται συγκεκριμένα η χρήση ισλαμικής μαντίλας, και αυτή η επιλεκτική απαγόρευση θα μπορούσε να έχει επιζήμια επίδραση στην ένταξη μαθητών και να οδηγήσει σε διακρίσεις, αιτιολόγησε την απόφαση ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Κρίστοφ Γκράμπενβαρτερ.

«Ο κανονισμός αποκλείει την ισλαμική καταγωγή και την παράδοση ως έχει και αυτό ενέχει τον κίνδυνο «να καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των μουσουλμάνων κοριτσιών στην εκπαίδευση ή την περιθωριοποίησή τους κοινωνικά», ανέφερε ο ίδιος.

Κατά την άποψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το επιχείρημα της (σ.σ. προηγούμενης) κυβέρνησης ότι θα πρέπει οι μαθήτριες να προστατευτούν από την κοινωνική πίεση δεν αρκεί για μία απαγόρευση της μαντίλας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εναπόκειται στον νομοθέτη, τηρώντας παράλληλα την αρχή της ουδετερότητας και τη συνταγματική εκπαιδευτική εντολή, να βρει μέσα για την επίλυση των συγκρούσεων, και να παράσχει τους απαραίτητους πόρους για τον τερματισμό του θρησκευτικού εκφοβισμού.

Την άρση της απαγόρευσης κάλυψης στα δημοτικά σχολεία ζητούσαν με προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας δύο παιδιά (και οι γονείς τους) που ανατρέφονται με την έννοια της σουνιτικής ή σιιτικής νομικής σχολής του Ισλάμ.

Ως επιχείρημα προέβαλαν «την ύπαρξη δυσανάλογης παρέμβασης στη θρησκευτική ελευθερία και τη θρησκευτική ανατροφή – και επίσης της παραβίασης της αρχής της ισότητας επειδή το hijab απαγορεύεται, αλλά όχι το εβραϊκό kippah και το ινδικό patka, το τουρμπάνι των Σιχ».

Από το φθινόπωρο του 2019, «η χρήση ιδεολογικών ή θρησκευτικών ενδυμάτων που συνδέεται με το κάλυμμα του κεφαλιού» απαγορευόταν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στην Αυστρία και ο κανονισμός αυτός ίσχυε για κορίτσια έως το σχολικό έτος κατά το οποίο γίνονται δέκα ετών».

«Απέδωσε η υπομονή μας»

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής (11/12), ο πρόεδρος της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Ουμίτ Βουράλ, χαιρετίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τόνισε πως με αυτή τερματίζεται μία «λαϊκιστική πολιτική απαγόρευσης» και πως η απόφαση αποδεικνύει «ότι η εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου και η υπομονή μας έχουν αποδώσει», όπως επίσης ότι «η εφαρμογή ίσων ευκαιριών και αυτοδιάθεσης για κορίτσια και γυναίκες δεν επιτυγχάνεται μέσω απαγορεύσεων».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι μια μονομερής απαγόρευση της μαντίλας είναι αντίθετη με τα θεμελιώδη δικαιώματα, διότι κάνει διακρίσεις μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων», τόνισε σε αποψινές δηλώσεις της η Γιάνικ Σέτι, η εκπρόσωπος για θέματα Ενσωμάτωσης του κόμματος ΝΕΟΣ της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...