
Επιτυχία σημείωσαν οι γυναίκες της Αργεντινής σε μια πρώτη μάχη, μέσα στον μακρύ και με πολλά θύματα, αγώνα τους για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε την Παρασκευή 11/12 το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο κεντροαριστερός πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, που προβλέπει να επιτρέπονται οι αμβλώσεις έως την 14η εβδομάδα της κύησης.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο πέρασε, όπως γράφουν οι New York Times με 131 ψήφους υπέρ και 117 ψήφισαν κατά, ύστερα από συζητήσεις 20 ωρών.
Argentina’s lower house approves landmark abortion bill https://t.co/fWz3zGoHNE
— The Guardian (@guardian) December 11, 2020
Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τομή στο γυναικείο ζήτημα και το δικαίωμα στην οικειοθελή και ασφαλή έκτρωση, τόσο για την Αργεντινή όσο και για όλη τη Λατινική Αμερική και μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Αν υλοποιηθεί, η Αργεντινή θα ενταχθεί μαζί με την Ουρουγουάη και την Κούβα, στις μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό.
Βέβαια, το ίδιο είχε συμβεί και το 2018 όταν οι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στην Αργεντινή αλλά η Γερουσία τελικά απέρριψε το νομοσχέδιο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται για επανάληψη της ιστορίας. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2020 αλλά είναι αβέβαιο εάν θα υπερψηφιστεί.
The lower house of Argentina’s parliament approved the legalization of abortion on Friday, sending the proposal to the Senate — which rejected a similar bill two years agohttps://t.co/s1VPMLCstE
— AFP News Agency (@AFP) December 11, 2020
Τι ισχύει έως τώρα
Στην Αργεντινή, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στην πλειονότητά τους καθολικών και γενέτειρα του πάπα Φραγκίσκου, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1920.
Μαζικές κινητοποιήσεις
Το θέμα διχάζει την κοινωνία της χώρας. Μπροστά από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη 10/12 καθώς και την Παρασκευή 11/12 διαδηλώτριες υπέρ των αμβλώσεων φορώντας ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν: «Νόμιμη άμβλωση τώρα, δωρεάν και στα νοσοκομεία!».
Απέναντί τους είχαν συγκεντρωθεί αντίπαλοι του νομοσχεδίου οι οποίοι κρατούσαν ματωμένες κούκλες, που συμβόλιζαν μωρά. Ένα από τα πανό που είχαν έγραφε: «όλες οι ζωές αξίζουν», όπως αναφέρει το AFP.
Argentina’s lower house approved legalizing abortion until the 14th week, but it faces a tough vote in the Senate.
It would be the biggest Latin American country to legalize abortion. Thousands of women have died from unsafe illegal abortions, with 38,000 hospitalized per year. pic.twitter.com/Fx41ImBNVA
— AJ+ (@ajplus) December 11, 2020
Εντάσεις στη Βουλή
Εντός της Βουλής δεκάδες βουλευτές πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν.
Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Άνα Καρολίνα Γκαϊγιάρντ εκτίμησε ότι «η συζήτηση δεν είναι υπέρ ή κατά της άμβλωσης αλλά υπέρ της άμβλωσης με ή χωρίς ασφαλείς συνθήκες υγιεινής», αναφερόμενη στις 3.000 γυναίκες που έχουν πεθάνει από το 1983 λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις, έναν αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Φερνάντες.
Όταν ανακοινώθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου στα μέσα Νοεμβρίου ο αργεντίνος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν ωφελεί κανένα. Κάθε χρόνο περίπου 38.000 γυναίκες νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις».
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μάρτιν Μακιγιέιρα του ζήτησε «να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της σεξουαλικής εκπαίδευσης και της αντισύλληψης».
«Ζήτημα δημόσιας υγείας»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Αργεντινή.
«Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η 48χρονη Βαλέρια Μπονέτο, γιατρός, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο.
Φέτος είναι η ένατη φορά που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όμως η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία προέρχεται από τον πρόεδρο της Αργεντινής.
Πηγή: altsantiri.gr