Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ζήτησαν 37 γερουσιαστές από τον Μπάιντεν

Συνολικά 37 αμερικανοί γερουσιαστές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καλούν τον Τζο Μπάιντεν, να γίνει «ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων». Το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το ποια είναι η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων έχουν παραμείνει σιωπηλές για την αλήθεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σας παροτρύνουμε να σπάσετε αυτό το μοτίβο συνενοχής αναγνωρίζοντας επίσημα ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν γενοκτονία», επισημαίνουν οι 37  γερουσιαστής με επικεφαλής τον σκληρό επικριτή της Τουρκίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Μαζί με την αρμενική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τη μνήμη αυτών των θυμάτων και στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε απόπειρες να προσποιηθούμε ότι αυτή η σκόπιμη, οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής του αρμενικού λαού ήταν κάτι διαφορετικό από μια γενοκτονία», αναφέρεται επίσης ενώ παρατίθεται και υπενθύμιση στον Αμερικανό πρόεδρο:

«Σας παροτρύνουμε να σπάσετε αυτό το μοτίβο συνενοχής»

«Έχετε δηλώσει σωστά ότι η αμερικανική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζονται στις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των καθολικών δικαιωμάτων. Αυτές οι αξίες απαιτούν να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην επιστολή.

«Κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων έχουν παραμείνει σιωπηλές για την αλήθεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σας παροτρύνουμε να σπάσετε αυτό το μοτίβο συνενοχής αναγνωρίζοντας επίσημα ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν γενοκτονία», προσθέτουν οι 37 γερουσιαστές.

Ως γνωστόν, το Δεκέμβριο του 2019, η Γερουσία ομόφωνα αναγνώρισε το ιστορικό γεγονός της Αρμενικής Γενοκτονίας από το 1915-1923, δημιουργώντας ένα ακόμα πλήγμα, τότε, στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Το ψήφισμα ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία και η Βουλή των Αντιπροσώπων δυο μήνες πριν.

Η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο ξεριζωμό 2 εκατομμυρίων Αρμενίων από την σημερινή Τουρκία, εκ των οποίων περίπου 1,5 εκατομμύρια έχασαν βίαια τη ζωή τους. 

Ένας πρώην γερουσιαστής επιλέχθηκε από τον Μπάιντεν για να ηγηθεί της NASA

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επέλεξε τον πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπιλ Νίλσον, ο οποίος είχε πετάξει με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, να γίνει ο νέος διαχειριστής της NASA, ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/3) ο Λευκός Οίκος.

Η επιλογή του Μπάιντεν δείχνει να επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία του να διατηρήσει τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος, κι αν ο διορισμός επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπιλ Νίλσον θα πρέπει να κατευθύνει τη NASA απέναντι σε αρκετές σημαντικές προκλήσεις.

Η διαστημική υπηρεσία ετοιμάζεται συγκεκριμένα να επιστρέψει στη Σελήνη με το πρόγραμμά της Artemis και σε πιο μακρινό ορίζοντα προς τον Άρη, ωστόσο εστιάζει επίσης σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις για τις αποστολές της χαμηλής τροχιάς. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει επίσης κατά το παρελθόν ότι η έρευνα για την κλιματική αλλαγή θα είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τη NASA.

Βουλευτής της Φλόριντα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ 1979 και 1991, και στη συνέχεια γερουσιαστής μεταξύ 2001 και 2019, ο Μπιλ Νίλσον προέδρευσε ή ήταν μέλος κοινοβουλευτικών υποεπιτροπών για το διάστημα επί πολλά χρόνια.

«Οι περισσότεροι νόμοι για την επιστήμη και το διάστημα σημαδεύτηκαν με το αποτύπωμά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, «συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού νόμου για τη NASA του 2010, ο οποίος έθεσε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία στην τρέχουσα διπλή της διαδρομή των κυβερνητικών και εμπορικών αποστολών».

Το 1986, ο Μπιλ Νίλσον πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο Columbia για μια αποστολή έξι ημερών στο διάστημα, όπου πραγματοποίησε δέκα επιστημονικά πειράματα. «Ο γερουσιαστής Νίλσον ήταν στο διάστημα και γνωρίζει την πολιτική του διαστήματος σε όλες τις πτυχές της, και ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του για να στηρίξουμε αυτή την πολλά υποσχόμενη στιγμή προόδου για τη NASA», δήλωσε σε ανακοίνωση ο νυν πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής για το διάστημα, ο Δημοκρατικός Ντον Μπέγερ.

Ο πρώην διαχειριστής της Nasa, Τζιμ Μπριντενστάιν, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον Μπιλ Νίλσον «εξαιρετική επιλογή» για να ηγηθεί της διαστημικής υπηρεσίας και κάλεσε τη Γερουσία να επικυρώσει τον διορισμό του «χωρίς καθυστέρηση». Συνομήλικος του Τζο Μπάιντεν, ο 78χρονος Νίλσον είναι σήμερα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της NASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...