«Μύλος»: Η AstraZeneca μειώνει τις παραδόσεις και η ΕΕ μπλοκάρει τα εμβόλια προς τη Βρετανία

«Μύλος»… Με αυτή τη λέξη μπορεί κάλλιστα κάποιος να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca και τον γενικότερο αντίκτυπο που έχουν στο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού όλης της Ευρώπης.

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η βρετανική εταιρία αδυνατεί να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να προμηθεύσει τα κράτη μέλη της Ένωσης με τα 100 εκατ εμβόλια, ποσότητα που δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Guardian και της Daily Mail είναι η Κομισιόν να εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει φρένο και να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της εταιρίας Pfizer στη Βρετανία, ενώ φέρεται να έχει ήδη καλέσει άλλες εταιρίες που παράγουν το εμβόλιο στην Ευρώπη να την ειδοποιούν για τυχόν ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν στη Βρετανία και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Το τηλεφώνημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επιστολή της Κομισιόν

Η δυσαρέσκεια της Κομισιόν προς την AstraZeneca εκφράστηκε με δύο τρόπους. Η αρχή έγινε με ένα τηλεφώνημα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Πασκάλ Σοριό. Στο τηλεφώνημα αυτό του ζήτησε να ανταποκριθεί η εταιρία στις υποχρεώσεις της ενώ «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την AstraZeneca να προχωρήσει όπως προβλέπεται στη συμφωνία προμήθειας.

Υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι η ΕΕ επένδυσε σημαντικά ποσά εκ των προτέρων στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει την επιτάχυνση της παραγωγής πριν ακόμη την έγκριση από τον ΕΜΑ. Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν θέματα με την παραγωγή ενός περίπλοκου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», όπως τόνισε εκπρόσωπός της.

Η δε αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, χθες, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα», τόνισε η κα. Κυριακίδου.

Γερμανικά ΜΜΕ: Μόλις 8% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 – Τι απαντά η εταιρία

Η έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την AstraZeneca με αφορμή τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της ως προς τις μειωμένες δόσεις εμβολίων για τις χώρες μέλη δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα προς την εταιρία. Για την ακρίβεια, ήταν το ελάχιστο, καθώς αυτό που ακολούθησε την έφερε σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.

Δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες η Handelsblatt και η Bild έβαλαν στο στόχαστρο την AstraZeneca γράφοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στα άτομα άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα δεν ξεπερνά το προαναφερθέν ποσοστό.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δε θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Αποτέλεσμα αυτής της πληροφορίας ήταν οι Βρυξέλλες να προειδοποιήσουν με διακοπή της εισροής εμβολίων για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και την AstraZeneca να περνά στην αντεπίθεση.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των δύο γερμανικών Μέσων ενημέρωσης.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...