Μόσιαλος: Αυτές είναι οι παγίδες πίσω από τα self test – Πότε δεν είναι έγκυρα (video)

Πιθανές παγίδες που κρύβουν τα self test ανέλυσε το βράδυ του Σαββάτου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο συχνός έλεγχος στους πολίτες ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες.

«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν ερωτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE.

«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή από άλλους αξιόπιστους οργανισμούς.

Σημαντικό, λοιπόν, ερώτημα για τον κο Μόσιαλο είναι η εγκυρότητα τους, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί όπως είπε για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ αφού μετά τα self test γίνεται επανάληψη με μοριακά.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς», τόνισε στη συνέχεια σημειώνοντας ότι δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα και όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.

«Η κατάσταση δεν είναι άσπρο – μαύρο»

Ο καθηγητής έδωσε στη συνέχεια συμβουλές για ένα ασφαλές άνοιγμα και ανέλυσε τις απόψεις του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

«Η κατάσταση δεν είναι άσπρο μαύρο, θα πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά εδώ και νομίζω ότι υπάρχουν δόσεις μεγάλου ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων», σχολίασε ο καθηγητής σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

O κος Μόσιαλος τόνισε πως κατά την γνώμη του η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών από τις 18:00 στις 21:00 είναι σωστή κίνηση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, συμπιέζεται η κινητικότητα σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με την διασπορά του ιού.

Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, κάτι που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.

«Από την στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, θα μπορούσε να πει κανείς ‘γιατί δεν πάμε κι ένα βήμα παραπέρα’» πρόσθεσε εξηγώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει, κατά την εκτίμηση του, επαναλειτουργία του click away σε τοπικό επίπεδο, με την προυπόθεση ότι τα καταστήματα έχουν πρόσβαση από δρόμο.

«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε σχολεία και εστίαση ο κος Μόσιαλος σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προϋπόθεση ότι μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...