Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Τώρα θα φανεί αν οι Ευρωπαίοι είμαστε αξιόπιστοι (video)

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παίρνουν ακόμα μία αναβολή και οι Ευρωπαίοι θα περιοριστούν σε κυρώσεις κατά προσώπων και επιχειρήσεων στη γείτονα χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο – όπως είπε – ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πως θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό».

Και συνέχισε με το θέμα που «καίει» Ελλάδα και Κύπρο.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda».

Η ΕΕ «γαβγίζει» αλλά δεν τολμά να «δαγκώσει» την Τουρκία

Μπορεί να ακούμε εδώ και μήνες ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αν η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση, η Ευρώπη θα της επιβάλει αυστηρές κυρώσεις», μπορεί ο Σαρλ Μισέλ να μιλά για υπομονή που έχει πια τελειώσει, η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι πηγαίνουμε από Σύνοδο σε Σύνοδο και δεν αλλάζει το παραμικρό.

Η ΕΕ «γαβγίζει» αλλά δεν τολμάει – από ό,τι τελικά αποδεικνύεται – να «δαγκώσει» την Τουρκία με αποτέλεσμα μετά από κάθε τέτοια συνάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτά όλο και περισσότερο θάρρος και το χειρότερο, θράσος.

Όπως διαφαίνεται από όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες η ΕΕ ετοιμάζεται μεν να επιβάλει κυρώσεις, αλλά αυτές θα αφορούν μόνο πρόσωπα στην Τουρκία. Με απλά λόγια, τα σκληρά μέτρα που περιμέναμε θα πάρουν… νέα παράταση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το νέο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που επικαλείται το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν πρόσωπα που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό ή τη συμμετοχή στις χωρίς άδεια γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και θα περιμένουν να συντονιστούν για περαιτέρω ενέργειες εις βάρος της Τουρκίας, με τον Τζο Μπάιντεν που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της προς την ΕΕ» θα αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...