Ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των «27» στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής να μιλούν για τις πιθανές κυρώσεις για την προκλητικές ενέργειες στην Τουρκία.
Βλέπετε, την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο «κύβος ερρίφθη» για κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω των S-400, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ξανά ευρωπαϊκή απροθυμία για παρόμοιες κινήσεις. «Η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, με τους ηγέτες να είναι διχασμένους, καθώς ανυποχώρητες οι χώρες που δε θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το «Politico», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια παρέμβαση όλο νόημα για το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αυτό τον τρόπο στις εξελίξεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη να εξακολουθεί να βουλιάζει σε “εάν και αλλά”», φέρεται να είπε…
Ενδεικτικό της διαφωνίας που υπάρχει, είναι ότι η ατζέντα – μετά το τουρκικό ζήτημα, μετατοπίστηκε στο κλίμα, αφού στα θέματα με την Άγκυρα δεν βγήκε… λευκός καπνός. Τα προσχέδια για το κείμενο των συμπερασμάτων διαρκώς αλλάζουν σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος.
Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη κάποιες ώρες, είτε – αν δεν βρεθεί λύση – θα γίνει διακοπή και θα συνεχιστούν την Παρασκευή (11/12).
Τι έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Πέμπτη (10/12) στο «Reuters» τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.
Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές. Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.
«Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές»
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος. «Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές», είπε.
Ανυποχώρητες οι χώρες που δε θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία – Διχασμένοι οι ηγέτες
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δε θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ», υπογράμμισε, νωρίτερα, κυβερνητική πηγή για τη συζήτηση σχετικά με την Τουρκία που ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 22:00 στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής. Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει… διαιρεμένη.
«Pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ήταν αυτή η φράση στα Λατινικά που έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι έλληνας πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ (μετά και τις αποφάσεις του Οκτωβρίου) ως το διακύβευμα της συζήτησης, εξηγώντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda», είπε ο πρωθυπουργός.
Μακρόν: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αναφορικά με την Τουρκία
«Θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία», τόνισε προσερχόμενος ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και συνέχισε: «Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή».
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε «ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, «το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, όσο και από με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«O πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι»
Για το θέμα μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9». Σε ό,τι αφορά το τι θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Όπως φαίνεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων και σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι καθαρό ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα: το πρώτο αφορά την επέκταση των κυρώσεων που είχαν τεθεί στο τραπέζι ήδη από τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα, εταιρείες και όποιον συμβάλλει στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι αν θα έχουμε επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν θα δοθεί κάποια σαφής εντολή στον κ. Μπορέλ τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, να βάλει στο χαρτί αυτές τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων.
Τόνισε ότι το τελευταίο είναι ένα θέμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι ίσως ένα θέμα που πρέπει κατ’ ανάγκη να αποφασιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν από το 2008 «αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε διμερές επίπεδο, οι χώρες οι οποίες προμηθεύουν την Τουρκία με οπλικά συστήματα να το ξανασκεφτούν και να μην το κάνουν γιατί δεν επιτρέπουμε ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον μας».
Φωτογραφίες: eurokinissi.gr
Πηγή: altsantiri.gr