Μητσοτάκης σε Μισούστιν: Στο χέρι μας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας να βαδίσουν πολύ μακριά (video)

Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι μια επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης χώρας στους εορτασμούς. Άλλωστε το 2021 έχει ανακηρυχθεί σε έτος ιστορίας».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα “Εμπρός Ελλάδαπου έγραψε ακριβώς πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821».

Συνεχίζοντας την αναδρομή του διαχρονικά στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως: «Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Για αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί.

Αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση. Η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει με το καθήκον της διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης.

«Δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού»

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στον ρώσο ομόλογό του: «Και πάντα ακούμε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως με τον κ. Μισούστιν συζήτησαν εκτενώς και άλλα θέματα, όπως «πως μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, να τονώσουμε το διμερές μας εμπόριο.

Τόνισε, μάλιστα, πως «κοινή μας προτεραιότητα είναι η αντιμετώπισης της πανδημίας. Και εξετάσαμε στο πως μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση τις ροές των Ρώσων τουριστών. Να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς».

Μισούστιν: Αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού

Από τον πλευρά του ο κ. Μισούστιν υπογράμμισε ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μειώθηκαν οι τουρίστες προς τη χώρα μας αλλά ενώ υπήρξε και «απώλεια» στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι ελληνικές Αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Υπάρχουν αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού», προσέθεσε ο ίδιος, για να ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για την φιλοξενία.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών:

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...