Μήνυμα Μπορέλ: Η Ρωσία θεωρεί την ΕΕ διαιρεμένη για να κάνει σθεναρή πολιτική απέναντί της

Λόγο για το ταξίδι του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική. Κατά τη δευτερολογία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στα ισπανικά, θέλησε να απαντήσει εκτός κειμένου στους ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής: «άκουσα πολύ διαφορετικές παρατηρήσεις μεταξύ τους και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Τις καταγράφω, θα τις λάβω υπόψη μου για συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μερικές φορές, ακούγοντας κάποιους από εσάς, είχα την αίσθηση ότι εκείνος που απέλασε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ήμουν εγώ! Να συμφωνήσουμε ότι ο κ. Λαβρόφ τους απέλασε. Ως αντίδραση στις δημόσιες δηλώσεις μου για τον Αλεξέι Ναβάλνι; Μπορεί. Αλλά εκείνος το έκανε», επεσήμανε στην ολομέλεια.

Όπως τόνισε στη συνέχεια: «μερικά από όσα άκουσα και που διαβάζω στον Τύπο δεν απεικονίζουν την αλήθεια. Γιατί είναι σαφές ότι ήμουν μπροστά στον κ. Λαβρόφ όταν καταδίκασα τη δίκη Ναβάλνι και την απόπειρα δολοφονίας του, καθώς και την καταστολή της κοινωνίας πολιτών. Δύο φορές το δήλωσα, στην αρχή και το τέλος. Πώς μου λέτε ότι δεν υπερασπίστηκα το θέμα Ναβάλνι και τις δημόσιες διαδηλώσεις;.

«19 επισκέψεις»

Για κάποιους από εσάς το πρόβλημα είναι ότι η επίσκεψη έγινε. Ξέρετε πόσες συναντήσεις Υπουργών από κράτη μέλη έγιναν στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια; 19 επισκέψεις! Οπότε τελικά έπρεπε να πάμε ή να μην πάμε; Ή να πάμε όλοι εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γιατί με έχετε τότε; Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα; Ίσως ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό. Πήγαμε για να ξεκαθαρίσουμε με σαφή τρόπο και διά ζώσης την απόψή μας. Φυσικά το να μην πάμε είναι πολύ πιο εύκολο και έχει λιγότερους κινδύνους. Πίστευα ότι έπρεπε να γίνει», ξεκαθάρισε.

«Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε να πάμε μετά, όταν θα έχει καταδικαστεί ο Ναβάλνι. Αξιολόγησα διαφορετικά, με υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Μια μικρή πλειοψηφία αντιτάχθηκε. Άποψή μου είναι ότι για να υπερασπιστούμε ανθρώπινα δικαιώματα που είναι στο DNA μας πρέπει να κάνουμε τέτοια βήματα σε σημαντικές στιγμές, να το πούμε σε αυτούς που δεν έχουν αυτές τις αρχές», όπως επεσήμανε ο Ύπατος Εκρπόσωπος.

«Αυτό που έκανα αποδυνάμωσε αντιπολίτευση στη Ρωσία; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αλλά να το συζητήσουμε. Και εδώ μπαίνει θέμα ερμηνείας. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι συζήτηση μια κοινή συνέντευξη Τύπου. Πάω εκεί και περνάω μήνυμα, λέω τη θέση μου, ότι η ΕΕ διαφωνεί βαθιά και καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων. Ακριβώς γι αυτό πήγα, για να τα πω», σημείωσε ο Μπορέλ.

«Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, αλλά όχι 100% ευθυγραμμισμένοι»

«Παρόλ` αυτά, ίσως να υπήρχαν περιθώρια συνεργασίας, λέτε κάποιοι. Εγώ δεν πήγα να εκφράσω απόψεις εναντίον κρατών μελών. Είμαι συντονιστής για τη συμφωνία με το Ιραν και προσπαθώ να τη διατηρήσω ζωντανή. Η Ρωσία θεωρεί ότι η ΕΕ είναι διαιρεμένη για να κάνει σθεναρή πολιτική απέναντί της. Και επίσης θεωρεί και μας το λέει και μπροστά μας, ότι πάντα θα καταδικάζουμε αυτά που κάνουν και ότι θα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τη Ρωσία γιατί είμαστε με τις ΗΠΑ. Εμείς όντως είμαστε σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, αλλά όχι 100% ευθυγραμμισμένοι με τους Αμερικανούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε διαφορές και το λέμε. Όταν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να το πούμε», τόνισε.

«Και για τη ρωσική εξουσία δεν ήταν εύκολο να δεχτεί κάποιον και να τους πει αυτές απόψεις ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι ήταν η ώρα να μιλήσουμε, με τη δύναμη του διά ζώσης εκπροσώπου. Πέρα από λάθη, ανεπάρκειες και ναι μεν αλλά που βρίσκετε. Στο βαθμό που οι ανθρώπινες ελευθερίες βρίσκονται στην καρδιά του εγχειρήματός μας, η κατάσταση απαιτούσε σθεναρή παρουσία. Δεν ήθελα να συγκρίνω Ναβάλνι με κάποιον Καταλανό ευρωβουλευτή που μπορεί εύκολα να έρθει στο ευρωκοινοβούλιο να μιλήσει. Έχει καμία σχέση αυτός με το Ναβάλνι; Προφανώς και όχι. Προτίμησα να επαναλάβω και να πω το μήνυμα για το οποίο πήγα», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Υπήρχαν και θετικά»

«Πιστεύω πάντως ότι υπήρχαν και θετικά: ξέρουμε πού πατάμε, τι αντιδράσεις περιμένουμε από Ρωσία. Για όλους τους λόγους από εδώ και πέρα όλα τα θεσμικά όργανα να αναλύσουμε με εξυπνάδα και νηφαλιότητα τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για τη σχέση μας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Μπορρέλ.

«Υπάρχουν θέματα επί των οποίων πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά αυτό χρειάζεται δύο. Αν η ρωσικές αρχές δε θέλουν συνεργασία, πρέπει να βρούμε άλλες μορφές ανάπτυξης αυτής της σχέσης», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Να παραδεχτούμε ότι η ερμηνεία των μέσων ενημέρωσης και η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι δεν ήταν επωφελής η επίσκεψη. Γιατί όμως; Πρέπει να αναλύσουμε τους διαφορετικούς λόγους αν δε θέλουμε να μη γίνει τσίρκο. Γιατί αλλιώς ο τελικός νικητής θα είναι το Κρεμλίνο που θα βλέπει διαιρέσεις και θα χαίρεται. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, να μην αφήσουμε διαφορές μας να μας αποδυναμώσουν. Να χτίσουμε στην ενότητα των αρχών και των θεσμικών οργάνων. Και στο συμβούλιο των Υπουργών και στη Σύνοδο Κορυφής να δούμε ποια η θέση μας απέναντι στην Ρωσία», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...