«Μην κινείστε, τρέφεται ο κορονοϊός» λέει ο Πέτσας

Για την εκλογή Μπάιντεν, τον κορονοϊό, το ΕΣΥ και τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, μίλησε ο Στέλιος Πέτσας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Open».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στις εκλογές στις ΗΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε δει μια πολύ καλή προσέγγιση των αμερικανικών θέσεων προς τις ελληνικές θέσεις. Είχαν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας έναντι της Τουρκίας. Πιστεύουμε τώρα ότι με τη νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει ήδη, εδώ και χρόνια, τον κ. Μπάιντεν και είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι θα είναι πολύ χρήσιμοι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του».

Περνώντας στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού που ήταν τόσο μεγάλο και είχε τόσο γρήγορη ανάπτυξη σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων που σάρωσε πολύ πιο προηγμένα Συστήματα Υγείας από το δικό μας. Παρά την αύξηση των θυμάτων, η οποία σε ένα βαθμό, δυστυχώς, είναι αναμενόμενη όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και τόσους πολλούς διασωληνωμένους, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει συνολικά 749 νεκρούς -δυστυχώς, επαναλαμβάνω- ενώ το Βέλγιο, έχει περίπου 17 φορές περισσότερους -πάνω από 12.000- και η Πορτογαλία 4 φορές περισσότερους. Πρόκειται για χώρες που είναι ίδιου μεγέθους».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως «κανείς δεν θέλει αυτή την κατάσταση της πανδημίας, όμως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Την ημέρα που έγινε η εισήγηση για την κήρυξη καθολικού lockdown, ο πρωθυπουργός πήρε την σχετική απόφαση. Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, ακόμη κι όταν τα στοιχεία δεν θα τη δικαιολογούσαν. Για να είμαστε μπροστά από την εξέλιξη και να προλάβουμε και τα κρούσματα και τους θανάτους».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το ότι «αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν. Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms. Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις, βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του Νομού μας. Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κορονοϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα. Η πολιτική «ακορντεόν» θα εξαρτάται πάντα από τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και το πόσο βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Ο ορίζοντας για να σχεδιάσει κανείς τα επόμενα βήματα εξαρτάται από την πρόοδο στα εμβόλια και τη φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς, τα εμβόλια όλων των εταιρειών, όχι μόνο της AstraZeneca, αλλά και της Pfizer, της Johnson & Johnson, αλλά και των υπολοίπων πηγαίνουν καλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. ‘Αρα τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα υπάρξουν τα πρώτα εμβόλια και για τη χώρα μας. Η φαρμακευτική αγωγή που έχει φανεί και στην Αμερική και στην Ευρώπη ότι είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική στα πρώιμα στάδια του ιού, υπάρχει διαθέσιμη και στη χώρα μας. ‘Αρα ο συνδυασμός αυτών των δύο, μπορεί να φέρει έναν ορατό ορίζοντα. Και σε αυτό θα στηριχθεί η στρατηγική μας».

Αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Παραλάβαμε 557 Μ.Ε.Θ. και έφτασαν τις 1.008 την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το δεύτερο lockdown. Έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις- 6.818 αν δεν κάνω λάθος- ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Προσθέτουμε συνεχώς κλίνες Μ.Ε.Θ. Στόχος είναι να πάμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, δηλαδή στις 1.200 Μ.Ε.Θ. συνολικά στην επικράτεια. Αυτές δεν είναι όλες Μ.Ε.Θ. για τον κορονοϊό, αλλά για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν».

Στο σημείο αυτό, ο κ Πέτσας τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση από το δεύτερο lockdown στην οικονομία. Γι’ αυτό και από το πρώτο κύμα, κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα κάνουμε επικαιροποίηση των προβλέψεών μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να πείθουμε και τους συμπολίτες μας στο εσωτερικό, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό, ότι η πολιτική μας είναι η σωστή, ώστε να επιβεβαιώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία μας. Αυτό είναι το κλειδί. ‘Αρα ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση φέτος, -από την Κομισιόν αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα πάνω γύρω στο 9% από 8,2%- σημασία έχει να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, για να έχουμε όλοι μερίδιο από μία γρήγορη επανεκκίνηση το 2021, όταν ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Ακόμη κι αν είναι διψήφιος ο αριθμός της ύφεσης φέτος, σημασία έχει, μέσα στην διετία ’20-’21 να μην υπάρξει μεγάλη μείωση στο εισόδημα του μέσου Έλληνα. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, όλες οι δράσεις που αναπτύσσουμε είτε με το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», είτε με τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, είτε με την απαγόρευση των απολύσεων για όσους μπαίνουν σε αυτά τα δύο προγράμματα, έχουν μία κοινή συνισταμένη: Να μην υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Γιατί, αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, παίρνει χρόνο να την ξαναβρεί. Θέλουμε να είναι ο κόσμος της εργασίας στη θέση του».

Ανέλυσε επίσης πως «όσοι μπαίνουν σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, έχουν την ενίσχυση των 800 ευρώ κατ’ αναλογία, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την διευθέτηση που υπάρχει για τα τραπεζικά τους δάνεια. Άρα, και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόνοια. Θα στηρίζουμε συνεχώς την οικονομία λελογισμένα, με σοβαρότητα και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση. Η ενίσχυση των 800 ευρώ, θα δοθεί σε όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις που θα κάνουν οι εργοδότες τους -αν τους έχουν βγάλει σε αναστολή ή όχι- προκειμένου να καταβληθεί λίγο αργότερα, αλλά σίγουρα πολύ νωρίτερα από τα Χριστούγεννα. Πολλούς από τους επαγγελματίες έχουμε αποφασίσει να τους ενισχύσουμε με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπάρχει ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής και το 50% δεν θα επιστρέφεται. Δηλαδή, για κάποιον που θα πάρει το μίνιμουμ τα 1.000 ευρώ, τα 500 ευρώ δεν επιστρέφονται».

Σε όλους τους τόνους ο κ. Πέτσας τόνισε πως «στόχος είναι λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε μία σταδιακή επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα -που φυσικά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας- και να υπάρξει ο τζίρος, στην αγορά».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...