«Μήδεια»: Στα ύψη η πολιτική κόντρα για το κλείσιμο της Εθνικής και τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία σηκώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, έπειτα από την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής σχετικά με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα προβλήματα, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας».

Στη συνέχεια ακολούθησαν δυο τοποθετήσεις… φωτιά από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσο Ηλιόπουλο.

«Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών», αναφέρει αρχικά ο κ. Ταραντίλης και υπενθυμίζει (παραθέτοντας και τα σχετικά ντοκουμέντα) τι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2017 όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας», υπογραμμίζει με νόημα.

ΣΥΡΙΖΑ για Εθνική Οδό: Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων η απόφαση για το κλείσιμο

Νωρίτερα, ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Αθήνας Νίκου Φίλη και θέμα: «Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων η απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού». Οι βουλευτές αιτούνται να λάβουν γνώση για αίτημα ή/και επιστολή της εταιρείας προς τα αρμόδια υπουργεία.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

 • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ γλίτωσε ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από το προληπτικό κλείσιμο του δρόμου, με απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη.
 • Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και προβλέπει πρόστιμο, εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα.
 • Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού του εθνικού οδικού δικτύου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μέρος του δικτύου των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, για την ασφάλεια των ανθρώπων και των οχημάτων.
 • Μάλιστα, ο υπουργός ΠΡΟ ΠΟ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πήρε την απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού, δήλωσε προκλητικά: “Δεν έγινε κάτι, αν κλείσει ο δρόμος για μερικές ώρες”.
 • Έτσι με απόφαση του κράτους, απαλλάχθηκε ο ιδιώτης επιχειρηματίας απ’ την υποχρέωση να πράξει όσα προβλέπονται από την σύμβαση παραχώρησης και γλυτώνει ένα πολύ σοβαρό ποσό.
 • Επιπλέον γεννώνται ερωτήματα για το ενδεχόμενο να προκύψει αξίωση αποζημίωσης του παραχωρησιούχου λόγω της μείωσης των εσόδων, επειδή με απόφαση του κράτους έκλεισε ο δρόμος.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

 • Γιατί, ενώ ήταν γνωστές εκ των προτέρων οι καιρικές συνθήκες, δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός;
 • Διατηρούν οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές Οδούς, τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για τον εκχιονισμό καθώς και το ανάλογο προσωπικό;
 • Ποια κρατικά όργανα κρίνουν ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια του κράτους προς την ιδιωτική εταιρία και πώς αποζημιώνει ο ιδιώτης το δημόσιο για τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει;
 • Γνωρίζουν ότι με αυτή την απαράδεκτη απόφαση, πέραν του ότι κόπηκε στα δύο η Ελλάδα, πράγμα απαράδεκτο για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ο ιδιώτης επωφελήθηκε τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ, όσο η ρήτρα που θα έπρεπε βάσει νόμου να καταβάλλει αν δεν διατηρούσε ανοιχτή την κυκλοφορία;
 • Τίθεται ζήτημα καταβολής αποζημίωσης στον παραχωρησιούχο για τυχόν μείωση εσόδων από την απόφαση κρατικού οργάνου για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού; Αν ναι, από ποιον καταβάλλεται η αποζημίωση;
 • Γιατί με απόφαση του υπουργού ΠΡΟ ΠΟ έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών -Λαμίας, ενώ η εταιρία εκμετάλλευσης όφειλε να την κρατά ανοιχτή, τουλάχιστον στο ένα ρεύμα ανόδου και καθόδου; Υπήρχε έγγραφο αίτημα της εταιρίας;
 • Πώς θα αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν ζημία από την προκείμενη απόφαση;
  Αντιλαμβάνονται, ότι τέτοιες αποφάσεις με έντονη την οσμή της χαριστικής εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρα του ενεχομένου υπουργού, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά;

«Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει “επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη”», υπογράμμισε το απόγευμα της Τετάρτης (17/02) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του με την οποία απαντά στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, σε συνέχεια της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Οι πολίτες ζητούν αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη «Μήδεια», όχι κομματικούς καυγάδες», είχε σχολιάσει ο Χρήστος Ταραντίλης, για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αναφέροντας: «Ο κόσμος που ξεπαγιάζει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, τρώει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Ακολούθησαν νέα «πυρά» από τον Νάσο Ηλιόπουλο κατά της κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε: «Απλοί πολίτες και εργαζόμενοι ήταν και είναι αόρατοι στην κακοκαιρία».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (16/02), ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με καυστικό τρόπο τους χειρισμούς του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και της κυβέρνησης που κόλλησε στα χιόνια της κακοκαιρίας «Μήδεια», αλλά και τον τρόπο μετάδοσης των νέων από μερίδα ΜΜΕ. «Δεν ξέρω αν τελικά ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι, αλλά ο μηχανισμός της επιτελικής προπαγάνδας αποδεικνύεται εξαιρετικά στιβαρός, αν και μας κοστίζει κάτι παραπάνω», σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...