«Μέθοδοι διάλυσης με κλιμάκωση και ρίψη χημικών» – Τι λέει η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια

Η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων από τα κόμματα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο φαίνεται πως χάλασε το κυβερνητικό αφήγημα των προηγούμενων ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε να πολώσει το κλίμα, προχωρώντας στην πρωτοφανή απόφαση μεταπολιτευτικά να απαγορεύσει κάθε συνάθροιση άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια.

Η απόφαση που θύμισε σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά σύσσωμου του προοδευτικού κόσμου, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε από τις αντιδράσεις του συνόλου των κομμάτων της Αριστεράς.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με υποδειγματικό τρόπο και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, τα οποία, ωστόσο, δεν τηρήθηκαν από αυτούς που δουλειά τους είναι να τα επιβλέπουν. Τις αστυνομικές αρχές. Κι αυτό γιατί –εκτός των πολλών εικόνων με αστυνομικούς χωρίς μάσκες– στο κέντρο της Αθήνας κρίθηκε «αναγκαίο» να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί, δημιουργώντας απίστευτο συνωστισμό. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες κατά την καθιστική διαμαρτυρία του ΜέΡΑ25, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες αστυνομικοί για να «επιτηρήσουν» μόλις 7 άτομα.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης διαψεύδοντας τις φοβίες του ιθύνοντος νου κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία αποφάσισε ξαφνικά να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, προκαλώντας μεγάλη ένταση στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τα μέτρα και οι κανόνες να πάνε αναγκαστικά «περίπατο», καθώς σημειώθηκε εκτεταμένη ρίψη χημικών, προσαγωγέςακόμα και δημοσιογράφου που κατέγραψε τα πάντα με κάμερα– και τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ που κάνει λόγο για «όργιο αστυνομικής βίας», αυτό έγινε σκόπιμα, γιατί η κυβέρνηση «θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους».

Τι λέει όμως η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας;

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ παραδέχεται ότι τηρήθηκαν από τους συγκεντρωθέντες όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι παραβιάστηκε η απαγόρευση.

Παράλληλα, απαντά στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης (σ.σ της συγκέντρωσης) με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...