
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.
Ο ίδιος αναφερόμενος στις καταγγελίες για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι υπάρχει διπλό σύστημα, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένα μητρώο ασθενών covid.
«Εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι εργασίας και οι οικογένειες»
Ξεκινώντας την ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη προηγείται με 367 κρούσματα και ακολουθεί η Αττική με 316.
Είπε ακόμα ότι την Παρασκευή (04/12) στη χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Η καθηγήτρια παιδιατρικής είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.
Υπάρχει είπε ένα συνεχές… πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, με τους χώρους δουλειάς και την οικογένεια να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα.
Πηγή: altsantiri.gr