Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία σε Θράκη και Θεσσαλία – Επικίνδυνα φαινόμενα και το βράδυ της Τρίτης (video)

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Θράκη, με πλημμύρες να παρατηρούνται στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης από το Βράδυ της Δευτέρας (11/01), με βάση και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Εκτάσεις έχουν… εξαφανιστεί λόγω των νερών, ενώ κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, έχοντας καταστραφεί και τα αυτοκίνητά τους. Φούσκωσαν ποτάμια, καταστράφηκαν δρόμοι, ακυρώθηκαν πτήσεις για Αλεξανδρούπολη…  

Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού, επικίνδυνα φαινόμενα αναμένεται και το βράδυ της Τρίτης (12/01), σύμφωνα με το meteo. Διακοπές στην κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλία. 

Εν τω μεταξύ, εκτεταμένες ζημιές και στον Ορεινό Βάλτο στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ίδια είναι η κατάσταση και στην Ήπειρο, με ζημιές σε σπίτια, αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Πλημμύρες στη Ροδόπη

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο ανατολικό τμήμα του νομού Ροδόπης και συγκεκριμένα στους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας – Σαππών, όπου έχει φουσκώσει ο ποταμός Λίσσος , οι παραπόταμοι και οι χείμαρροι.

Τις τελευταίες ώρες υπήρξε απεγκλωβισμός κατοίκων στους οικισμούς Αρίσβης και Λοφάριου, ενώ στο Λοφάριο έγινε εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται χαμηλά, κοντά στον ποταμό Λίσσο.

Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο σχολείο του χωριού, ενώ με ασφάλεια απομακρύνθηκαν και τα ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και άλλο, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που αναμένεται να κατέβει από τα ορεινά στον ποταμό Λίσσο.

Παρόμοιες εικόνες και στον Έβρο

Ίδιες δύσκολες καταστάσεις βιώνουν και οι κάτοικοι σε περιοχές του Έβρου, τόσο στην Αλεξανδρούπολη και στα περίχωρά της, όσο και σε χωριά του νομού.

Επίσης, αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου, κατόπιν της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, αναμένεται, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, βάσει της σημερινής Ρηματικής Διακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, το όριο του κίτρινου συναγερμού αναμένεται να περάσει η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, στην πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, την Τρίτη (12/01) κατά τις βραδινές ώρες και του πορτοκαλί συναγερμού αύριο κατά τις νυχτερινές ώρες, με μεγάλη πιθανότητα οι ποσότητες των υδάτων να υπερβούν τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε ό ,τι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων της γείτονος, ήδη στο φράγμα «Κάρντζαλι» αγγίζει το 87,8%, στο «Στουντέν Κλάντενετς», το 86,6% και στο «Ιβαήλοβγκραντ», το 75,6%. Στην διακοίνωση επισημαίνεται ότι «παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι δυνατόν σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης, εντός των επόμενων 72 ωρών, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κμ ανά δευτερόλεπτο».

Στο μεταξύ, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη, η μεσημεριανή πτήση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει ανοιχτό αλλά αποκλεισμένο ως προς την πρόσβαση στην Εθνική Οδό, η οποία έχει πλημμυρίσει στο ύψος του αεροδρομίου, ενώ η απογευματινή πτήση από και προς Αθήνα εάν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να γίνει με καθυστέρηση.


Σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού αντιμετώπισαν οι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιτέα, Τριφύλλι, Πόρος, Αγνάντια, Άνθεια, Λουτρά, Απαλός και Νέα Χιλή. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία που έχουν πληγεί, δήλωσε ότι διαπιστώνονται μικροαποκλεισμοί σε οικισμούς του δήμου, ωστόσο με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές και κατοικίες. Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό μαθητών στο δημοτικό της Άνθειας, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί ζητήθηκε από τους γονείς να μην προσέλθουν για την παραλαβή των παιδιών προς αποφυγήν ατυχήματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδύνευσαν τα παιδιά, καθώς και στην εκκένωση μίας κατοικίας στην περιοχή των Φερών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Κουφόβουνο-Μεταξάδες, Φυλάκιο προς Ρίζια, Δίκαια- Δίλοφο- Πάλη- Πεντάλοφο, Πύργο-Ορεστιάδα, Κυπρίνο-Θεραπειό, Ευγενικό-Βρυσσικά, ενώ στον Δήμο Σουφλίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρα-Μικρό Δέρειο. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον Προβατώνα μέχρι τη Δαδιά, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, ήτοι Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής και Διδυμοτείχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισής του. «Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια της αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακυρώθηκαν δυο πτήσεις για Αλεξανδρούπολη

Δύο από τις τρεις πτήσεις της Τρίτης (12/01) του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» ακυρώθηκαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τον Έβρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «reportal.gr».

Ο λόγος ακύρωσης δεν είναι η κακή κατάσταση της πίστας, αλλά η κακοκαιρία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή και δεν επιτρέπει την προσέγγιση των αεροσκαφών στον ευρύτερο εναέριο χώρο. Συνεπώς και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών, η αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν την ακύρωση των πτήσεων.

Οι πτήσεις θα επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, δεδομένων πάντα των καιρικών φαινομένων και της εξέλιξης τους. Επί του εδάφους, η περιοχή του αεροδρομίου ήταν, όμως, από εκείνες όπου υπήρξαν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ στη συγκεκριμένη διασταύρωση σημειώθηκε και διακοπή της κυκλοφορίας.


Πλημμύρες στα Τρίκαλα λόγω υπερχείλισης του Πηνειού

Πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού και του Ενιππέα, προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου 48ωρου.

«Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας πλέον, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή της Φαρκαδόνας αποτελεί, δυστυχώς, ζώνη ανάσχεσης του Πηνειού», δήλωσε στην «ΕΡΤ» ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να γίνει εκτίμηση για τον αριθμό των στρεμμάτων που έχουν πλημμυρίσει.

Η συνεχής βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, προκάλεσαν, επίσης, σοβαρά προβλήματα τόσο στην ηλεκτροδότηση ορεινών οικισμών και Τοπικών Κοινοτήτων, όσο και στο οδικό δίκτυο με καταπτώσεις βράχων και πτώσεις δένδρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, η κατάσταση στα ορεινά της Πύλης και της Καλαμπάκας αντιμετωπίζεται, αφού το τελευταίο 24ωρο επιχείρησαν 24 συνολικά μηχανήματα βαρέως τύπου, όπως και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστώντας τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προληπτικά, λόγω του όγκου του νερού του Πηνειού ποταμού, απαγορεύθηκε, πάντως, από την Τρίτη (12/01) η κίνηση των οχημάτων στην παλιά γέφυρα του Διαλεχτού στον Δήμο Τρικκαίων και στην γέφυρα Κλοκωτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας, στον Δήμο Φαρκαδόνας.

Να σημειωθεί, τέλος πως τεχνικές παρεμβάσεις, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν, εκτελούνται ήδη σε σημεία ή τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως στη θέση Τρία Ποτάμια και στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, στην Αθαμανία Πύλης και σε περιοχές, όπως στο Παλαιόχωρι, στην Αγία Παρασκευή, στο Ροπωτό και στο Καλονέρι.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων σε τμήμα της Εγνατίας Οδού

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται, ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Καλαμιάς Κοζάνης.

Συγκεκριμένα:

  • από τη Χ/Θ Κ 200 της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Α/Κ Καλαμιάς Κοζάνης (11) προς Α/Κ Κοίλων Κοζάνης (12) και
  • από τη Χ/Θ Η 200 της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Α/Κ Κοίλων Κοζάνης (12) προς Α/Κ Καλαμιάς Κοζάνης (11) λόγω ύπαρξης μεγάλου όγκου όμβριων υδάτων στο οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Ενωτικής Οδού Κοίλων-Βατερού και της ΕΟ Κοζάνης – Ιωαννίνων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλία

Επίσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων – Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου είκοσι -20- μέτρων) και
  • στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων – Περιστέρας).

Η κυκλοφορία στα ανωτέρω σημεία θα διεξάγεται από εναλλακτικές – παρακαμπτήριες διαδρομές.

Meteo: Επικίνδυνα φαινόμενα το βράδυ της Τρίτης – Ποιες περιοχές απειλούνται

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν έως το μεσημέρι, προκάλεσαν σημαντικότατα προβλήματα στο νομό Έβρου, επαληθεύοντας τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr για ισχυρά φαινόμενα στην περιοχή αυτή.

Έως το βράδυ, κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από τη Σαμοθράκη έως τη Χίο και ενδεχομένως τη Σάμο και την Ικαρία.

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια αναμένονται την Τετάρτη (13/01), καθώς επίσης μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται σε όλη τη χώρα. Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια, στα δυτικά και στη Δυτική Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και από το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.


Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από – 2 έως 8 βαθμούς (η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου), στην υπόλοιπη Μακεδονία από 1 έως 10, στη Θράκη από 1 έως 8, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 15, στην Ήπειρο από 3 έως 11, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 5 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 14, στις Κυκλάδες από 8 έως 15 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Αμφιλοχίας – Εκτεταμένες ζημιές στον Ορεινό Βάλτο

Αίτημα να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αμφιλοχίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με γρήγορες διαδικασίες οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ορών κυρίως στον Ορεινό Βάλτο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «e-maistros.gr».

Ζημιές σε καθιζήσεις, καταπτώσεις, κατολισθήσεις πρανών και υπερχειλίσεις ποταμών έχουν προκληθεί σε μεγάλη έκταση στον Ορεινό Βάλτο ενώ από τον Δήμο Αμφιλοχίας θα ξεκινήσει καταγραφή από τους ενδιαφερόμενους αν υπάρχουν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Νίκα.


Στο πλαίσιο αυτό, οι δημότες οι οποίοι κατά το διάστημα της έντονης κακοκαιρίας (από 2 έως 4 Ιανουαρίου 2021) υπέστησαν ζημιές στο ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο ή στις οικοσυσκευές τους, να απευθυνθούν:

• Για δήλωση ζημιών στις οικοσυσκευές τους στο Κέντρο Κοινότητας (πρώην Πρόνοια): 26420-22067 – Β. Καραπάνου, Αμφιλοχία.

• Για δήλωση ζημιών στο φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμφιλοχίας: 26423-60425 – Γεωργίου Στράτου 5, Αμφιλοχία.

Πηγές: Καιρικά φαινόμενα Θράκης (σελίδα στο Facebook), e-evros.gr, reportal.gr, ΕΡΤ, e-maistros.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, inkomitini.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...