Μαγιορκίνης: Σημεία εκθετικής αύξησης – Οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη 4 φορές περισσότερες από Αττική (video)

Για σημεία εκθετικής αύξησης της πανδημίας με ιδιαίτερη επιβάρυνση στη βόρεια Ελλάδα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας το νέο αρνητικό ρεκόρ των 2.166 νέων κρουσμάτων και των 169 διασωληνωμένων στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη άλλαξε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όπως είπε, στις αρχές Οκτωβρίου το RT στον νόμο ήταν κάτω από 1 και αυτό αυξήθηκε μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Ο επίκουρος καθηγητής είπε χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλονίκη οι διαγνώσεις είναι 4 περισσότερες από ότι στην Αττική. Η Αττική μέσα σε μια εβδομάδα παρουσίασε αύξηση 30% στα κρούσματα, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση εκεί είναι πιο σταθερή σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη που υπερδιπλασίασε τα κρούσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες, αυτά αυξήθηκαν στις ηλικίες 19-39 όπου υπάρχουν 350 διαγνώσεις ανά ένα εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, στις ηλικίες 40-65 υπάρχουν 250 διαγνώσεις ανά ένα εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες 1-18, υπάρχουν 50 με 60 διαγνώσεις ανά ένα εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Αύξηση σημειώνεται στις διαγνώσεις στους 65+, με 100 διαγνώσεις ανά ένα εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Η τελευταία ομάδα είναι και ο κύριος πυρήνας ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 40-65.

Ο λόγος της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, στη μετάβαση από ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους, φέρνοντας ως παράδειγμα την εστίαση και στον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα, καθώς η μετάδοσή του σε κλειστούς χώρους είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους ανοιχτούς χώρους.

Δείτε εδώ ποιοι νομοί χτυπούν «κόκκινο» και ποιοι αντιστέκονται.

Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι δεν είναι πανάκεια ενώ σε παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωση ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν». Ο ίδιος απευθυνόμενος σε όσους αναφέρουν ότι ασθενείς με Covid-19 μένουν εκτός ΜΕΘ και αναπόφευκτα πεθαίνουν λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων, σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανε λόγο για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών υγείας.

Στη συνέχεια ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιστα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.

Τα μέτρα που ισχύουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που βρίσκονται σε lockdown.

-Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών καθώς η μετακίνηση επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

-Μετακίνηση από και προς στην εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας για την οποία απαιτείται βεβαίωση από τον εργοδότη, από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς στο σχολείο παρέχεται βεβαίωση κίνησης από τον διευθυντή του σχολείου.

-Επίσης επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 για τους συγκεκριμένους και μόνο λόγους:

-SMS με κωδικό 1 αποστέλλεται για μετακίνηση για λόγους υγείας όπως μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

– SMS με κωδικό 2 αποστέλλεται για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης.

– SMS με κωδικό 3 αποστέλλεται για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες μετά τον καθορισμό ραντεβού για τον οποίο ο πολίτης ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς . Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης πρέπει να επιδείξει και την ανώτερο ενημέρωση αλλά και για μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– SMS με κωδικό 4 αποστέλλεται για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη καθώς και για συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

– SMS με κωδικό 5 αποστέλλεται για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις.

– SMS με κωδικό 6 αποστέλλεται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης

της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Από τις 21.00 έως τις 5.00 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για λόγους που αφορούν σε κίνηση με κατοικίδιο ζώο πάντα με τη σχετική βεβαίωση μετά από την αποστολή sms αντίστοιχα. Επιπλέον αναστέλλονται οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού. Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας μόνο για επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας καθώς και για να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας ισχύει άπαξ, δηλαδή όταν κάποιος μένει μόνιμα εκτός της Θεσσαλονίκης και των Σερρών μπορεί να ταξιδέψει, αλλά δεν είναι δυνατή η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες προτού αρθούν τα σχετικά μέτρα.

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, των δικαστηρίων εκτός από τις περιπτώσεις επείγοντος, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, του λιανεμπορίου καθώς και οι πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα.

-Τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:30 ενώ ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Για τον αθλητισμό

Πρόσθετα μέτρα ισχύουν επίσης για τον αθλητισμό καθώς για τις Π.Ε της Θεσσαλονίκης και των Σερρών προβλέπονται τα εξής:

-Αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα. Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Επίσης αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου Super League και της Α1 Εθνικής κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Basket League, ενώ επιτρέπονται μόνο οι ευρωπαϊκοί αγώνες Champions League, Europa League, Euroleague και Basketball Champions League, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA και Euroleague.

Ο υφυπουργός άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο, για ακόμη μια φορά, να ανάψει το «πράσινο» φως και στα υπόλοιπα αθλήματα, πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ (εκτός από Θεσσαλονίκη και Σέρρες).

Για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία παραμένει ανοιχτή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα των ιδίων των σχολείων. «Τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν καθώς και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας. Έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή, ποσοστό δηλαδή 0,52 και 0,76 αντίστοιχα. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας», υπογράμμισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την Καστοριά αλλά και την Κοζάνη, που όπως τόνισε, σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%. Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες, άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση διότι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά ενδεχομένως μέσα από την κοινότητα σιγά – σιγά να μπει ο ιός και στα σχολεία.

Χωρίς πιστούς οι χώροι λατρείας

Όσον αφορά τους χώρους λατρείας στις Π.Ε της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ισχύουν τα εξής:

-Οι λειτουργίες όλες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών ενώ οι κηδείες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και μέχρι 9 άτομα.

Τι ισχύει σε TAXI και IX σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως στα ταξί και τα ΙΧ δεν ισχύουν οι κανόνες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, στα ΙΧ επιτρέπεται ακόμη ένα άτομο, εάν πρόκειται για θέμα υγείας.

Ένα άτομο δηλαδή μπορεί να έχει και συνοδό. Αντίστοιχα, οι δύο γονείς μπορούν να συνοδέψουν το παιδί τους. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακόμη, είπε πως καταστήματα με οπτικά και ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να εξυπηρετήσουν μόνο κατόπιν ραντεβού.

Διευκρίνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με διανομή κατ’ οίκον το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί.

-Οι διατάξεις που αφορούν την μη τήρηση των μέτρων από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα συμπεριλαμβάνουν και τις ιδιωτικές κλινικές.

-Στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτουμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι στις Π.Ε Θεσσαλονίκης και Σερρών οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...