«Μάχη» για τη συνταγματικότητα στην ιστορική δίκη Τραμπ – Παρακολουθεί…. από τη Φλόριντα ο πρώην πρόεδρος

Η ιστορική δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, ξεκίνησε την Τρίτη (9/2) με μια συζήτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα της παραπομπής ενός προέδρου μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Υπενθυμίζεται, ότι εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μετά από μια εμπρηστική ομιλία στην οποία ο τέως πρόεδρος επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν αποτέλεσμα νοθρίας και τους ώθησε να «πολεμήσουν σαν είναι κόλαση, αλλιώς δεν πρόκειται να έχετε πλέον χώρα».

Η αιματηρή αυτή εισβολή, διέκοψε την επίσημη πιστοποίηση του Κογκρέσου για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, καθώς οι βουλευτές έσπευσαν να κρυφτούν για να προστατευτούν από τον όχλο, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι βουλευτές-κατήγοροι υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Τραμπ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο και πρέπει να καταδικαστεί για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια, καθώς και να αποθαρρυνθούν όσοι στο μέλλον επιχειρήσουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε πως «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μία δίκαιη διαδικασία και μία εκτίμηση χρονοδιαγράμματος για την επικείμενη δίκη. Αυτή η δομή έχει την έγκριση και της νομικής ομάδας του πρώην προέδρου Τραμπ και των διευθυντών της Βουλής, καθώς διασφαλίζει τη σωστή διεξαγωγή και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει χρεία πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στις πρωτοφανείς εικόνες βανδαλισμού εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών-ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου.

Στη Φλόριντα ο Τραμπ

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Αντισυνταγματική δίκη

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε τη Δευτέρα (8/2) τη δίκη ως «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία, καθώς ο Τραμπ είναι πλέον ιδιώτης. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ.

Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ είναι αναγκαίο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα που μοιάζει μάλλον απίθανο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...