Lockdown: Βόλτα το κατοικίδιο και κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας (video)

Διευκρινήσεις για το αν θα μπορεί να βγάζει βόλτα το κατοικίδιό του από την ώρα που θα τίθεται σε ισχύ η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά και τα όσα ισχύουν με βάση τα νέα έκτακτα μέτρα σε όλη τη χώρα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του «Mega» ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι θα μπορούν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων να τα βγάζουν βόλτα και ενώ θα είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αναλυτικά, είπε τα εξής: «Σχετικά με τον αριθμό “4” που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη, ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μαζί μας κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος που πάμε να βοηθήσουμε είναι ανήμπορος».

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας να περιορίσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι ελεγκτικές Αρχές θα δείχνουν κατανόηση όσον αφορά τον κωδικό «4» παρά το γεγονός ότι «έχει τύχει ευρείας κατάχρησης».

Σε περίπτωση έλλειψης δικαιολογητικού εγγράφου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ να λέει ότι: «Η κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις υποπεριπτώσεις».

Σχετικά με τον αριθμό «6», η χρήση του επιτρέπεται μόνο μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας για σωματική άσκηση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά την απαγόρευση μόνο για βόλτα με κατοικίδιο.

Αναφορικά με τα ΜΜΜ και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται, ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι: «Από την πλευρά τη δική μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ενημερώσουμε τον κόσμο να μη συνωστίζονται».

Οι εικόνες μαρτυρούν μια άλλη πραγματικότητα, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ να επισημαίνει ότι η κίνηση και στους δρόμους παραμένει αυξημένη καθώς: «Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένας από τους λόγους που η κίνηση στους δρόμους παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, γιατί ο κόσμος επιλέγει το δικό του μεταφορικό μέσο έτσι ώστε να μεταβεί στη δουλειά του».

«Επιτρέπεται η μετακίνηση από Αγία Παρασκευή σε Γλυφάδα αλλά χωρίς μέσο»

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού ερμήνευσε και το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στον «ΑΝΤ1», εξηγώντας ότι και οι αστυνομικοί περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να δουν τι ακριβώς ισχύει, αλλά και για τους τρόπους ελέγχου.

Ο κ. Χρονόπουλος ξεκαθάρισε ότι, «τα δύο χιλιόμετρα δεν ισχύουν μέσα στον δήμο», ενώ είπε ότι, όσον αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο. «Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο», είπε σχετικά.

Όσον αφορά στον κωδικό 4, είπε πως, «δεν προκύπτει περιορισμός ως προς τον δήμο ή το άτομο στο οποίο παρέχουμε βοήθεια. Όμως είναι δύσκολη εξίσωση, είναι κάτι άμεσης ανάγκης και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και είναι άδικο για εκείνους που πραγματικά μετακινούνται για λόγους ανάγκης».

Τόνισε ωστόσο πως οι ανακοινώσεις ερμηνεύονται, αφού δεν υπάρχουν οι διευκρινίσεις βάσει ΚΥΑ και πως «μένει να διευκρινιστεί το τι δικαιολογητικά θα μας δείχνουν οι πολίτες». «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον, ο αστυνομικός είναι δίπλα στον πολίτη», επεσήμανε.

«Κάθε φορά που έρχεται μια νέα απόφαση, υπάρχει διάστημα προσαρμογής», είπε για προγραμματισμένες μετακινήσεις που ίσως δεν εμπίπτουν στα νέα μέτρα. «Δεν θα τα χαλάσουμε σε λίγα μέτρα”, απάντησε ερωτηθείς αν τα 2χλμ ισχύουν στην ευθεία ή περιμετρικά του δήμου».

Τέλος, τόνισε πως την Πέμπτη (04/03) η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι αυξημένη. «Από σήμερα θα βγάζουμε όσο περισσότερο κόσμο έξω για ελέγχους», κατέληξε.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για τις περιοχές που στο «κόκκινο»

Στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Για τις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς θα ξεκινά στις 7 μμ αντί για τις 6 μμ.

  • Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα ισχύει έως τις 5 το πρωί.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...