Lockdown: Τι ισχύει για κομμωτήρια, ψάρεμα, εκκλησίες, μετακινήσεις από 20/03 – Όλα τα μέτρα

Mε περιορισμένες αλλαγές στα μέτρα που ήταν σε ισχύ και στο lockdown – με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα – αποφάσισε η επιτροπή επιδημιολόγων και ανακοινώθηκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση την Παρασκευή (19/03). Οι αλλαγές, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, είναι περιορισμένες και στοχευμένες κυρίως στο να δώσουν μια ψυχολογική ανάσα, ενώ μπήκαν και άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου»).

Ανοίγουν, λοιπόν, από το Σάββατο (20/03) κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα, ενώ και τα σαββατοκύριακα η απαγόρευση ξεκινάει από τις 21:00. Επίσης, επιτρέπεται, πλέον, το ψάρεμα σε δήμους που έχουν θάλασσα, ενώ αλλάζουν τα… μέτρα και στις εκκλησίες. Μόνο με τα πόδια και ποδήλατο το… SMS 6, χωρίς… να υπάρξει, τελικά, χαλάρωση στον συγκεκριμένο κωδικό για μετακινήσεις

Είναι φανερό ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού, των διασωληνεμένων, αλλά και οι ζωές που χάνονται καθημερινά δεν άφησαν πολλά περιθώρια για περισσότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, που πλέον θα μπορούν και τα Σαββατοκύριακα – εκτός από τις καθημερινές – να κυκλοφορούν έως στις 21:00.

Σχετικά με το ψάρεμα, αναλυτικά, από το Σάββατο (20/03) επιτρέπεται, αλλά η απόφαση αφορά αποκλειστικά στους ερασιτέχνες αλιείς, και μόνο όσοι διαμένουν σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 με sms στο 13033.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί με αυτοκίνητο σε άλλη περιοχή – φυσικά ούτε εκτός νομού – για να πάει για ψάρεμα. Κατά συνέπεια, μπορούν πλέον να πάνε για ψάρεμα μόνον όσοι είναι κάτοικοι δήμων δίπλα σε θάλασσα.

Στα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των εκκλησιών. Συγκεκριμένα, ανοίγουν οι μητροπολιτικοί ναοί, για τους τρεις μεγάλους εορτασμούς με συγκεκριμένους κανόνες. 

Την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας παρουσίασαν, λοιπόν, το απόγευμα της Παρασκευής (19/03) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 20 Μαρτίου:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από το Σάββατο (20/03), ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Η επαναλειτουργία από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, αναφέρθηκαν, άλλωστε, στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τόνισαν ότι η άρση των μέτρων και του lockdown θα πρέπει να γίνει με μέτρο, με τα όσα ίσχυαν έως και την Πέμπτη (18/03), αλλά μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Παρασκευή (19/03).

«Στην επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση μέτρων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας έτσι και το γιατί τελικά δεν… πέρασε η «χαλάρωση» του SMS 6 στις μετακινήσεις.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Οι στόχοι

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. «Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ’ ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα», υπογράμμισε.

Δωρεάν τεστ για όλους στα φαρμακεία

Εν τω μεταξύ, την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ κορονοϊού από τα φαρμακεία της γειτονιάς από το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα την Παρασκευή (19/03). Για κάτι που σας είχαμε ενημερώσει από το βράδυ της Πέμπτης (18/03).

Όπως είπε κάθε πολίτης θα δικαιούται με τον ΑΜΚΑ του ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Στόχος είναι από 300.000 τεστ κάθε εβδομάδα να πάμε στα 10 εκατομμύρια τεστ.

Έξι νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» – Ποιες βγαίνουν από το αυστηρό lockdown

Όπως αναφέρθηκε, επεκτείνεται η λίστα των περιοχών που βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown και στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου»), με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας», όπως ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή (19/03) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από το Σάββατο (20/03) στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου.

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

– ο δήμος Καρδίτσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη από το πρωί της Πέμπτης (18/03) σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από το πρωί του Σαββάτου (20/03) στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Αυτές οι περιοχές βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο»

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο.

– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου.

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Τι ισχύει για τη Λέρο και την κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου

Σημειώνεται ότι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη (18/03) στις 6 το πρωί στη Λέρο μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Με το νησόι να μπαίνει στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου») όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (17/03).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σκληρό lockdown ισχύουν από την Κυριακή 14 Μαρτίου και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και ώρα 06:00 στην Τοπική Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της ΠΕ Ευβοίας.

Τι είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη Παρασκευή (12/03)

Θυμηθείτε ποιες περιοχές της χώρας είχαν μπει στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου») – με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας», μετά και την παράταση του αυστηρού lockdown μέχρι τους 22 του μήνα και στην Αττική, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής (12/03). Οι υπόλοιπες μπήκαν είτε παρέμειναν στο «κόκκινο» (επίπεδο “αυξημένου κινδύνου”).

Τονίζεται ότι και σε αυτές τις περιοχές, δηλαδή σε όλη τη χώρα, από την Τρίτη (16/03) και για δυο εβδομάδες, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, που ίσχυε έως τώρα, και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή σε όλη τη χώρα τα σχολεία θα είναι κλειστά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. 

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...