Lockdown: Τα δύο σενάρια και η ελπίδα ότι είναι το τελευταίο – Τι θα γίνει από τη Δευτέρα (video)

Έχοντας πλέον μπει στην τελική ευθεία για να φτάσουμε στο τέλος και αυτού του lockdown, τα δεδομένα στο τι θα συμβεί από την 1η Μαρτίου μοιάζουν ξεκάθαρα.

Η μία εκδοχή είναι να δοθεί παράταση, ώστε το σύστημα Υγείας να πάρει ανάσα και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί οι πολίτες να κάνουν υπομονή για μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα από την επιδημιολογική εικόνα που θα ισχύει στο τέλος της εβδομάδας.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τους επιστήμονες της επιτροπής Ειδικών να εισηγούνται σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των δραστηριοτήτων με click away και νέο sms προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δε θα κάνουν κατάχρηση των ήδη υφιστάμενων κωδικών. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αφού η επιτροπή εξετάσει μέχρι την Πέμπτη τα δεδομένα και δει σε τι κατάσταση βρίσκεται η Αττική. Η οποία και χθες, πάντως, ήταν ψηλά σε κρούσματα, ασχέτως τι λένε τα νούμερα καθώς τα τεστ που έγιναν ήταν συγκριτικά λιγότερα από τις άλλες μέρες.

Αυτό που όλοι θέλουν να ελπίζουν, από την κυβέρνηση και τους ειδικούς μέχρι τον τελευταίο πολίτη είναι ότι δε θα υπάρξει άλλο lockdown.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κυρία Ματίνα Παγώνη έδωσε βάσιμες ελπίδες ότι ο κόσμος δε θα χρειαστεί να ξανακλειστεί με αυτόν τον τρόπο στα σπίτια του.

«Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξηγώντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000.

«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν. Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της».

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα στο άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά».

Όσον αφορά τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μάσκες, η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα ΚΝ95. Τόνισε, επίσης, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...