Lockdown: Στο τραπέζι νέα σκληρά μέτρα μέσα στην εβδομάδα – Όλα τα σενάρια (video)

Ασφυκτική παραμένει η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ειδικά στην Αττική), μετά και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές, που βλέπουν και τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν πάρει την ανηφόρα, μετά και τις ανακοινώσεις της Δευτέρας (08/02).

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η απόφαση για νέα μέτρα ή και ένα ολικό lockdown, μέσα στην εβδομάδα και πριν από τη συνήθη Παρασκευή, όταν ανακοινώνονται. Την ίδια ώρα, σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων στα παιδιά και πλέον είναι κλειστά αρκετά σχολεία, λόγω κρουσμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ολικό lockdown είχε πέσει ως πρόταση και την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηριζόμενη, μάλιστα, από μία ισχυρή πλειοψηφία μέσα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, που έφτασε τους 10 επιστήμονες. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι πληροφορίες για νέα μέτρα ακόμη και ολικό lockdown ενισχύονται από την έκρηξη κατά 205% στα λύματα της Αττικής, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, να προχωρά στην εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τα 100.000.

Έχουν ενδείξεις για μεγάλη διασπορά ειδικά στην Αττική γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό. Άπαντες ελπίζουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 15 Φλεβάρη και ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (05/02) να ανακόψουν την επέλαση του κορονοϊού προκειμένου η χώρα να πάρει μια ανάσα.

Tα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (08/02) , είναι επίσης κρίσιμα, καθώς μπορεί τα κρούσματα να είναι τριψήφια – κυρίως λόγω των μειωμένων τεστ που έγιναν λόγω Σαββατοκύριακου – ωστόσο η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι χαρακτηριστική. Οι διασωληνωμένοι ήταν κατά 14 περισσότεροι σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου 24ώρου, φτάνοντας τους 276. Ιδιαίτερα κρίσιμη φαίνεται να είναι και η Τρίτη (09/02), όταν τα στοιχεία θα είναι πιο ολοκληρωμένα και θα έχουν γίνει και περισσότερα τεστ κατά του κορονοϊού.

Αν σε αυτά στοιχεία προστεθεί και η ανησυχία σχετικά με τη μετάλλαξη τότε, δεν είναι καθόλου η απίθανη η απόφαση για νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μπει ένα «φρένο» στη μετάλλαξη είχαν επισημάνει με δηλώσεις τους στο «ethnos.gr» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης είχε σταθεί στην ανησυχία που επικρατεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς κορονοϊού. Γι’ αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι:

  • Τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 100%
  • Αύξηση των τεστ για τον κορονοϊό

«Από μέρες έχουμε πει για το πόσο γρήγορα δείχνει να γίνεται η διασπορά της μετάλλαξης. Δεν ξέρω αν υποεκτιμούμε το πρόβλημα. Είναι, όμως, ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε τα μέτρα. Τα καινούρια δείχνουν ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα», ανέφερε επίσης στο ethnos.gr o καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

Αρκουμανέας: Το lockdown παραμένει στο τραπέζι

Σε κάθε περίπτωση το γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι και ίσως να μην μπορεί να αποφευχθεί λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και της ραγδαίας έξαρσής του ακόμη και σε παιδιά. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο: «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Στο 3,51 ο δείκτης θετικότητας

Και όλα αυτά ενώ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σήμερα κάτω από το όριο συναγερμού του 4, καθώς μετά από 18.151 διαγωνιστικά τεστ που έγιναν σε όλη τη χώρα είναι στο 3,51. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας εφησυχασμός από τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για έναν αριθμό πολύ κοντά στο 4 που είναι το όριο για τη λήψη νέων μέτρων.

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τους περιορισμούς δεν φαίνεται να λειτουργεί καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουν καθημερινά στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως μπορεί σύντομα να χρειαστεί η επιβολή μιας γενικευμένης σκληρής καραντίνας τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται συνεχίζεται και η συζήτηση για το εάν δημοτικά και γυμνάσια θα πρέπει να λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι βόλτες στις παραλίες ,τις πλατιές και τα πάρκα έχουν προβληματίσει τους ειδικούς καθώς παρά το μειωμένο ωράριο κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Η επιλογή του περιορισμού των sms έπεσε στο τραπέζι ως σκέψη εδώ και καιρό αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα υπάρξει και επιδείνωση του καιρού κάτι που θα ευνοήσει και άλλο την μετάδοση του κορονοϊού.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr, ΣΚΑΪ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...