Lockdown: Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα – Τι ισχύει για μετακινήσεις, ταξίδια, κομμωτήρια (video)

Σε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού μετά την επιβολή καθολικού lockdown στη χώρα προχώρησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε γενικό lockdown για τρεις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή και τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού. Επιστρέφουν τα SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ανοικτά θα είναι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα φαγητού για delivery και take away, καθώς επίσης τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Αντίθετα, Γυμνάσια και Λύκεια θα είναι κλειστά και θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου.

Για δύσκολη συγκυρία έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως μέσα σε πέντε ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20%, οι νοσηλευόμενοι κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34% και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%.

Όπως διευκρίνισε, το δεύτερο lockdown έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με αυτό της άνοιξης: η χρήση μάσκας σε εξωτερικού και κλειστούς χώρους, καθώς και το γεγονός ότι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής παραμένουν ανοιχτά.

Αναφέροντας αναλυτικά ποια μηνύματα πρέπει να στέλνουμε στο 13033, ο υφυπουργός έκανε έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις και μόνο για αυτές που είναι απαραίτητες, ενώ τόνισε πως το βράδυ οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, καθώς μετά τις 21:00 επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας, εργασίας, ατομικής άσκησης ή μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις γίνονται για τους εξής λόγους:

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  • Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  • Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  • Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.
  • Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα κομμωτήρια μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή, παίρνοντας παράταση δύο ημερών με την αναστολή λειτουργίας τους να ξεκινάει από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Απαγορεύεται ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό με εξαιρέσεις την επιστροφή στον τόπο κατοικίας, την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας και εργασίας.

Η τηλεργασία παραμένει στο 50% τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι από Δευτέρα «όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν και υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR». Συγκεκριμένα όσοι έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις εξωτερικού θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες 48 ώρες ενώ όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν τεστ που έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών για τα χερσαία σύνορα.

Αναλυτικά ποια καταστήματα/επιχειρήσεις θα λειτουργούν και ποια όχι παρουσίασε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κοντοζαμάνης: Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων για Covid

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του COVID 19 και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο, όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν – και η διάθεσή του στην χώρα μας θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.

Σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, εξήγησε, ότι μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό και ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες – αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπως είπε. Σήμερα, τόνισε, «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1038 κλινών ΜΕΘ με που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορονοϊό, 61 είναι κενές – και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, οι 19 είναι κενές».

Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλευθήκαν 600 ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2000 είναι σήμερα κενές.

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό, είπε ότι «από τις 6500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...