Lockdown: «Παράθυρο» για ανοιχτά καταστήματα στις 22 Μαρτίου – Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο (video)

Για… πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη λειτουργία των καταστημάτων μίλησε μεταξύ άλλων το απόγευμα της Παρασκευής (12/03) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, αναφέροντας την ημερομηνία… 22η Μαρτίου, που έχει γραφτεί ξανά.

Το θέμα είναι, άλλωστε, στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, αφού πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανέφεραν άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με άλλους κανόνες.

«Κατά την σημερινή συνεδρίαση η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος στην ουσία άνοιξε το «παράθυρο» για το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι το τέλος του μήνα.

Έτσι, δικαιολογείται, πιθανότατα και η απόφαση για κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα  για διάστημα δύο εβδομάδων, με στόχο να μειωθούν τα κρούσματα και να δοθεί η δυνατότητα για επανεκκίνηση της οικονομίας και λειτουργία των καταστημάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς με αυτόν τρόπο διοχετεύονται χρήματα στην αγορά. Από την άλλη, οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι όσο αργεί το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους τόσο αυτές οδεύουν σε «λουκέτο». Για την Αττική είχε, άλλωστε, ειπωθεί ότι πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα και μετά τα σχολεία.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνονται τόσο από το γεγονός ότι τα καταστήματα είχαν ανοίξει και το προηγούμενο όσο και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν είτε στις 22 είτε στις 29 Μαρτίου. Όταν λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι η μέθοδος που θα κάνουμε τα ψώνια μας δεν θα είναι υπό τη μορφή του «click away» αλλά με sms στο 13032.

Τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη είχε ενισχύσει και η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, για το άνοιγμα των καταστημάτων πρώτα, μετά το άνοιγμα σχολείων και τέλος το άνοιγμα της εστίασης. Σε αυτή την τοποθέτηση είχε κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Βέβαια, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:

  • Τον αριθμό των κρουσμάτων
  • Την κατάσταση στα νοσοκομεία
  • και τις μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βγαίνει από την ενημέρωση για τον κορονοϊό είναι ένα: Ότι οι προθέσεις όλων είναι να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Οπότε, αν τα κρούσματα μειωθούν από αύριο Σάββατο έως και την επόμενη Παρασκευή και η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι τόσο ασφυκτική, είναι πολύ πιθανό ακόμη και από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο.

Αν, όμως, η κατάσταση θα είναι δραματική, τότε το lockdown που έχει παράταση έως τις 22 Μαρτίου, θα πάρει μία βδομάδα παράταση ακόμη με το λιανεμπόριο να ανοίγει στις 29 Μαρτίου, ημερομηνία που ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης.

Η επίσκεψη των πελατών σε αυτά θα γίνεται, ωστόσο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

SMS 13032: Έτσι θα στέλνετε μήνυμα για ψώνια στα καταστήματα

Μόνο με SMS στο 13032 θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα όποτε και αν ανοίξει το λιανεμπόριο.

Το SMS στο 13032, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Οι περιορισμοί, βέβαια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα περιορίζονται μόνο στον χρονικό περιορισμό αλλά και στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος – βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. – και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το SMS στο 13032 θα έχει την εξής μορφή:

Μετακίνηση, ονοματεπώνυμο, εμπορικό κέντρο

Η απάντηση που θα δίνεται στους καταναλωτές είναι η εξής:

Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Στο μεταξύ, για τους υπόλοιπους λόγους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κωδικοί με SMS στο 13033:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...