
Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα, ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 12,1%, ενώ η Αττική «φλέγεται» με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να έχει φτάσει στα όριά του, αλλά κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συνεχίζουν να ψάχνουν τη χρυσή τομή για άνοιγμα της αγοράς.
Και αυτή τη φορά ημερομηνία ορόσημο φαίνεται να είναι το Πάσχα, με το λιανεμπόριο να έχει τις περισσότερες δυσκολίες στη σχετική εξίσωση, όπως είχε φανεί από τις τελευταίες πληροφορίες. Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα σχολεία και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό;
Αυτή η κατάσταση όπως είναι φυσικό πάει πίσω τα όποια σχέδια για περαιτέρω ανοίγματα και σε πρώτη φάση τη Δευτέρα (22/03) πήραν μπροστά τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης άκρων, οι βόλτες σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και το ψάρεμα.
Όπως αναφέρθηκε, ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το Πάσχα καθώς σκοπός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι η αγορά να λειτουργεί κανονικά εκείνες τις ημέρες. Ενδιάμεσα θα γίνουν κάποιες κινήσεις σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», αλλά το Πάσχα είναι ο μεγάλος στόχος για να λειτουργήσει η αγορά στο σύνολό της.
Μέχρι τότε και για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση έρχεται ένα νέο πακέτο μέτρων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Θα έχει τα 534 ευρώ προσαρμοσμένα, τα μηδενικά ενοίκια για συγκεκριμένους κλάδους και τον Απρίλιο αλλά και δύο «βαριά χαρτιά» που έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και είναι τα «λεφτά στο χέρι» για εστίαση και τουρισμό. Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΣΚΑΪ» θα είναι η ειδική στήριξη στο ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να κάνουν προσλήψεις.
Την Παρασκευή (19/03) με όσα έγιναν γνωστά στην ενημέρωση, πήγαμε σε… μερική χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. «Χαλάρωση με το…μέτρο», είπαν, άλλωστε, οι επιστήμονες.
Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης του lockdown
Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει τα σχέδια για το άνοιγμα σε μια σειρά δραστηριοτήτων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star όλα θα κριθούν ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.
Λιανεμπόριο
Τα δυο σχέδια για το άνοιγμα των καταστημάτων έχουν ως εξής. Είτε ανοίγουν στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS που θα ισχύει για τρεις ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα, είτε στις 5 Απριλίου.
Σχολεία
Στόχος είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα στις 12 Απριλίου και τα δημοτικά σχολεία μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως θα γίνει μια εβδομάδα μάθημα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.
Εστίαση
Ο στόχος είναι να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους με δεδομένο όμως ότι τα κρούσματα θα έχουν πέσει τόσο ώστε να μπορεί να επιτραπεί η επαναλειτουργία τους.
Μετακίνηση από νομό σε νομό
Ο σχεδιασμό θέλει την μετακίνηση από το νομό σε νομό να επιτρέπεται από τη Δευτέρα 26 Απριλίου όμως και εδώ ακόμη είναι πολύ νωρίς και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.
Λιανεμπόριο: Δύσκολη εξίσωση το «άνοιγμα» – Τι ζητούν οι έμποροι
Όπως αναφέρθηκε, μετατίθενται η μια μετά την άλλη οι ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου που αν και αναμενόταν αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου η ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Υπό αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα μετά τα κομμωτήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλατείες και του λιανεμπορίου αποδεικνύεται μια δύσκολη εξίσωση.
Για τον εμπορικό κόσμο η κατάσταση είναι ασφυκτική κάτι που αποτυπώνεται στην επιστολή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας λύση τώρα προκειμένου το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η σχέση πελάτη – προμηθευτή.
Ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει, στοχευμένα, το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων. Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Επιπροσθέτως, ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι: «…Το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ η χαμένη εκπτωτική περίοδος επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη, χρειάζεται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που θα του επιτρέψουν να σταθεί όρθιο.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο της, με τροποποιημένο αλγόριθμο που θα υπολογίζει αφενός την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και αφετέρου την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο.
Πρόταση του ΕΣΑ είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή. Από την πρόνοια αυτή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, μέσω των εγγυημένων προγραμμάτων του Ελληνικού δημοσίου.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι η παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων για επιπλέον 30 ημέρες.
Επιπροσθέτως, όπως σωστά το κράτος απάλλαξε τις κλειστές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει το μέτρο αυτό κατ’ αρχάς να συνεχιστεί για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και να προβλεφθεί η μείωση των ενοικίων για ένα ακόμα εξάμηνο, με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.
Επίσης πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υπομισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, που δημιουργεί ενοικιαστές δύο ταχυτήτων και διακινδυνεύει αναίτια την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.
Τέλος, είναι εφικτό και απαραίτητο να συνδυαστεί η επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και την δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις… Επειδή όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο. ‘Αλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος, ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί όποιο μέτρο του προταθεί, όπως και το ότι κάθε εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά, στερεί από την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας».
Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» με αφορμή την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων.
Σταμπουλίδης: Δύσκολη εβδομάδα, χρειάζεται χρόνος
Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».
Ο ίδιος, είπε σχετικά με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων: «Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της «επιστράτευσης» ιδιωτών γιατρών είπε: «Είμαι προβληματισμένος σαν άνθρωπος. Όταν αναγκαζόμαστε να εκδίδουμε φύλλα επιστράτευσης για αυτούς που ορκίστηκαν όρκο στον Ιπποκράτη, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά γενικότερα. Ζητάμε στήριξη από αυτούς που είναι το καθήκον τους. Δεν είναι γιατροί για την πάρτη τους, είναι γιατροί για το δημόσιο συμφέρον».
Βατόπουλος : Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου
Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.
«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».
Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.
Nέα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης του Απριλίου. Τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο να «τρέξει» η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ήδη ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται και για το μήνα Μάρτιο η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή απασχόλησης. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Η υποχρέωση πληρωμής μετατίθεται για τον επόμενο του τελευταίου μήνα της ρύθμισης οφειλών που έχουν επιλέξει οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία.
Η απόφαση προβλέπει ότι παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-3-2020 από τους αναγραφόμενους στον παρακάτω πίνακα, ή ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020.
Πηγή: altsantiri.gr