Lockdown: Κρίσιμη εβδομάδα για άρση σε Αττική – Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο (video)

Η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα (22/02), αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την άρση του αυστηρού lockdown στην Αττική (έχει ισχύ έως τις 28 Φλεβάρη), όπου τα κρούσματα κορονοϊού ανά 24ωρο παραμένουν υψηλά και οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν λίγες, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται στα ύψη. Μετά τις ανακοινώσεις της Κυριακής (21/02) από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ανέφεραν ότι στο «τραπέζι» υπάρχει, πάντως, παράταση lockdown στην Αττική με «click away» από τον Μάρτιο, όπως είπε την Κυριακή (21/02) και ο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα δεδομένα που θα εξεταστούν για να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, θα έχει διάρκεια έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένει υψηλό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις, δεν αποκλείεται το lockdown να πάρει παράταση για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος μίλησε στο «OPEN TV», «η Αττική έχει το μεγαλύτερο φόρτο στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας και έχει μπει σε ένα περιβάλλον ίσως το πιο πιεστικό από την αρχή της πανδημίας», ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανό να βελτιωθεί η κατάσταση έως την 1η Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, έχουν κάνει το εμβόλιο σχεδόν 700.000 συμπολίτες μας. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο όπλο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Τα σχολεία η προτεραιότητα της κυβέρνησης

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές της χώρας. Όπως και την προηγούμενη φορά, πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση τα Δημοτικά και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, εξέφρασε την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι τα άνοιγμα των καταστημάτων θα έρθει την 1η Μαρτίου. «Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», είπε ο κ. Καφούνης για το λιανεμπόριο, μιλώντας στο «Mega» και προσέθεσε: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο «Mega» ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα τον δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό την εβδομάδα που μας έρχεται, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε: «Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες».

Υπόθεση μετάλλαξη

Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως έχει εξηγήσει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που οδήγησε τους ειδικούς σε απόφαση για εφαρμογή αυστηρών μέτρων στον Εύοσμο, μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορoνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα. «Το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει», εξήγησε.

Θυμηθείτε εδώ τα νέα μετρά που ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση της Παρασκευής (19/02), όταν και έγινε γνωστό ότι συνεχίζεται το αυστηρό lockdown στην Αττική.  

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...