
Μπορεί τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτική πίεση, φαίνεται πως υπάρχουν και ελπιδοφόρες ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας, όπως τόνισαν και οι επιστήμονές στην ενημέρωση της Παρασκευής (26/03). Και η κυβέρνηση με «όπλο» τα self tests, που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες κάθε εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, σχεδιάζει το πώς θα έρθουν ημέρες στο μέλλον πιο κοντά στην κανονικότητα, ειδικά στο λιανεμπόριο και στα καταστήματα, με το… βλέμμα στο Πάσχα.
Από βδομάδα πάνε οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Την ίδια ώρα για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες. Βασικό εργαλείο θα είναι, παράλληλα, το τεστ για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.
Όλοι είναι σε αναμονή των καλών ειδήσεων στη μάχη με τον κορονοϊό. Αυτές αφορούν στην τροχιά σταθεροποίησης, στην οποία φαίνεται να εισέρχεται η διάδοση του κορονοϊού και προκαλούν ψήγματα αισιοδοξίας για αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το παρόν είναι επιβαρυμένα. Τα 23.500 ενεργά κρούσματα και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν θέσει επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή. Το θετικό, ωστόσο, είναι όπως τόνισε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, εμφανίζει σε γενικές γραμμές σταθεροποιητικές τάσεις. Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είναι εύκολη η αναζωπύρωση της πανδημίας καθώς υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις.
Την ίδια ώρα, οι «φωνές» των επιστημόνων που λένε πως βαδίζουμε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει η αγορά. Εάν και εφόσον σύντομα ξεκινήσουμε να βλέπουμε ύφεση στα ημερήσια κρούσματα, αυτό θα αποτυπωθεί σε δεύτερο χρόνο και στα νοσοκομεία όπου στόχος είναι σε πρώτη φάση οι εισαγωγές να είναι λιγότερες από τα εξιτήρια και στην συνέχεια αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ.
Λιανεμπόριο πριν από το Πάσχα
Ο προαναφερθείς σχεδιασμός παίζει σημαντικό ρόλο στα επόμενα βήματα χαλάρωσης που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες με δεδομένο πως δυνητικά θα μπορούν να γίνουν έως και 10.000.000 τεστ ανά εβδομάδα, κυβέρνηση και επιστήμονες θέλουν σταδιακά να αποσυνδέσουν την διαδικασία χαλάρωσης του lockdown από τα κρούσματα και αυτή να συσχετίζεται με την πίεση στο ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αυτό με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί μείωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου ενώ όπως έχει γράψει ήδη το protothema.gr, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δε θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.
Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις. Οι επιστήμονες, αναμένεται όπως έγινε γνωστό εχθές να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς. Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.
Μαζί με το λιανεμπόριο πάει, πάντως, «πακέτο» και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων. Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.
Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Και στόχος να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων.
«Το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 12 Απριλίου και όχι νωρίτερα», τόνισε ο Σαρηγιάννης
Το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου, τόνισε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το πρωί του Σαββάτου (27/03), μιλώντας για τα σενάρια που παίζουν. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα self tests είναι «ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να αναχαιτίσουμε την πανδημία». «Θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες τρεις εβδομάδες», υπογράμμισε, από την πλευρά, του ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε», σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.
«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει», συμπλήρωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος», εξήγησε.
Σε ότι αφορά στα self test έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».
«Θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες τρεις εβδομάδες»
Στην εκτίμηση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες προχώρησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ. Γιατί κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονται σε κλινικές covid θα χρειαστούν ΜΕΘ. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα στους ασθενείς μας» σημείωσε.
Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτών γιατρών και στο στίγμα που προκάλεσε η στάση τους για τον ιατρικό κόσμο. «Από τους 11 συναδέλφους που επιτάχθηκαν, παρουσιάστηκαν οι 10 στον Ευαγγελισμό. Για μένα έχει δύο προβλήματα η διαδικασία. Κάποιοι συνάδελφοι είναι χρόνια εκτός νοσοκομείων οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα», είπε.
«Η επίταξη είναι στίγμα που θα φέρει ο ιατρικός κόσμος, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Θα έπρεπε να μην υπήρχε το στίγμα της επιστράτευσης. Γιατί κάποτε θα γραφτεί αυτό. Ότι ζητήθηκε η βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και αυτοί αρνήθηκαν. Κι εγώ ως γιατρός το φέρνω βαρέως», ανέφερε…
Τέλος αναφορικά με τα self tests υπογράμμισε την ανάγκη να επιτηρούνται τα θετικά κρούσματα: «Να συγκροτηθεί ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα θετικά κρούσματα. Να μιλάει μαζί τους αν έχουν συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν κλπ».
Κικίλιας: Σταθεροποίηση κρουσμάτων για να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία – 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο
Οι επόμενες ημέρες και η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, μετά και τις αποφάσεις που πάρθηκαν την Παρασκευή (26/03).
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως αν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα μετά θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση της πίεσης.
Ειδικότερα τόνισε πως «οι επόμενες 2 -3 ημέρες θα δείξουν αν υπάρχει σταθεροποίηση και περνάνε σε αποκλιμάκωση», γεγονός που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Διαψεύσαμε όσους έλεγαν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος καιρός που επικρατεί στη χώρα, τα περισσότερα εμβόλια και τεστ, θα βοηθήσουν ώστε σύντομα να πάμε επιστροφή στην κανονικότητα».
Όπως είπε, οι νύχτες της Παρασκευής (26/03) και της Πέμπτης (25/03) κύλησαν καλύτερα στα νοσοκομεία και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους υγειονομικούς για την «συγκλονιστική» όπως είπε, προσπάθειά τους και πρόσθεσε: «Κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με όποια μέσα μπορούμε».
1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί τον Απρίλιο
Μιλώντας για το εμβόλιο ο υπουργός υγείας είπε ότι όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο πιο εύκολα φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.
«Από τον Ιανουάριο έως Μάρτιο έχουν γίνει πάνω από ενάμιση εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, ενώ τον Απρίλιο σε ένα μόνο μήνα περιμένουμε να γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Αναφερόμενος στα προσωπικά τεστ (self test) είπε ότι η χρήση τους «είναι ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά στα μοριακά και στα γρήγορα τεστ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για εξαιρετική σχέση του υπουργείου με τους φαρμακοποιούς, τους οποίους ευχαρίστησε για την στάση τους στην πανδημία και κατέληξε λέγοντας ότι «στην αρχή αυτής της περιπέτειας ξεκινήσαμε με 800 μοριακά τεστ την ημέρα και σήμερα γίνονται 55.000 με 60.000 μοριακά και γρήγορα τεστ».
Self tests: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Την ίδια ώρα, τίθεται σε εφαρμογή από τις πρώτες μέρες του Απριλίου το σχέδιο για τα self tests τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στο άνοιγα της αγοράς. Λεπτομέρειες δόθηκαν την Παρασκευή (26/03) κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στο υπουργείο Υγείας.
Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν από όλα τα φαρμακεία της χώρας (αντιδρούν, πάντως, οι φαρμακοποιοί) και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς. Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.
Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί, μάλιστα, η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.
Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.
Αναλυτικά, για τα self test ισχύουν τα εξής:
- Διανομή από αρχές Απριλίου
- Προμήθεια από τα φαρμακεία
- 1 τεστ ανά εβδομάδα σε όλους του πολίτες για 2 μήνες
Σε περίπτωση που οποιοδήποτε self test βγει θετικό, θα πραγματοποιείται και ένα δεύτερο rapid test δωρεάν σε δημόσια δομή για να επιβεβαιωθεί το κρούσμα κορονοϊού. Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Υποχρεωτικό το self test για λιανεμπόριο, ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια και σχολεία
Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποχρεωτικό θα είναι το ατομικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια.
Παράλληλα, προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την Παρασκευή (26/03) σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων (πριν από τις εισηγήσεις τους) για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.
Η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται, μάλιστα, σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα από την Τρίτη (16/03) και για δυο εβδομάδες, έχει ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, και τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή (19/03).
Lockdown: Παράταση και επέκταση
Εν τω μεταξύ, την παράταση – τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου – του αυστηρού lockdown για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») – με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» – και κανένα νέο μέτρο χαλάρωσης, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε, παράλληλα, την ένταξη νέων περιοχών στην κατηγορία υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), καθώς και σε αυτές παρατηρείται μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων κορoνοϊού.
Έτσι από τις 06:00 του Σαββάτου σε καθεστώς σκληρού lockdown βρίσκονται πλέον οι περιοχές:
- Η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, με 520 ενεργά κρούσματα, όταν στις 15 Μαρτίου είχε 286. Αύξηση αύξηση 81,8% σε 10 ημέρες.
- Η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας με 315 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από 10 ημέρες είχε 156, αύξηση 101,9%.
- Ο δήμος Γρεβενών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 78 από 20 στις 15 Μαρτίου, σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί.
- Ο δήμος Κιλκίς με 117 ενεργά κρούσματα όταν στις 15 Μαρτίου είχε 51, δηλαδή αύξηση 129,4% μέσα σε 10 μέρες.
Ο δήμος Βέροιας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 147 από 68 στις 15 Μαρτίου. Εδώ είχαμε αύξηση 116,2% τις τελευταίες 10 μέρες.
Επιπλέον, είπε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το “βαθύ κόκκινο” την άλλη βδομάδα».
Παράλληλα, στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») παραμένουν:
- η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες (νομοί):
- Αιτωλοακαρνανίας
- Αχαΐας
- Βοιωτίας
- Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου)
- Φθιώτιδας
- Ευρυτανίας
- Αργολίδας
- Αρκαδίας
- Κορινθίας
- Θεσσαλονίκης
- Χαλκιδικής
- Θεσπρωτίας
- Ηρακλείου
- Λέσβου
- Ζακύνθου και
- Μυκόνου,
καθώς και:
- ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
- ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
- ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
- οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
- ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
- ο Δήμος Σκιάθου,
- ο Δήμος Καρδίτσας,
και οι Δήμοι:
- Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Πηγή: altsantiri.gr