Lockdown: Αναζητείται σχέδιο εκτόνωσης – Έβαλε «φωτιά» ο δείκτης θετικότητας (video)

Tη στιγμή που τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε όλο το λεκανοπέδιο και οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να παρατείνουν για δύο ημέρες την συνεδρίασή τους και για την Παρασκευή (19/03) για σταδιακή άρση του lockdown. Την ίδια ώρα, που έβαλε «φωτιά» στη χαλάρωση ο δείκτης θετικότητας, ενώ και στη Φθιώτιδα ασθενείς μεταφέρονται σε άλλους νομούς.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων που ολοένα και αυξάνονται, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βάζουν στην εξίσωση την πληγωμένη οικονομία της χώρας, καθώς και την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, οι οποίοι έπειτα από την συμπλήρωση ενός έτους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown, δεν τηρούν απόλυτα τα μέτρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», η κυβέρνηση αναζητεί να ανοίξει τη «βαλβίδα εκτόνωσης», ενώ αρκετοί ειδικοί σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες πως το lockdown δεν εφαρμόζεται απόλυτα και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα νέο μείγμα μέτρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή (19/03) η επιτροπή των ειδικών για να δώσει στην κυβέρνηση έναν οδικό χάρτη ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων, με αυστηρούς όμως περιορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown έχει παράταση έως τις 22/03, ενώ σε όλη τη χώρα τα σχολεία είναι κλειστά από την Τρίτη (16/03) και για δυο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προτείνει τα εξής μέτρα, τα οποία καλούνται να εξετάσουν οι λοιμωξιολόγοι:

  • Άνοιγμα λιανεμπορίου.
  • με click away από 22 Μαρτίου.
  • και με τη χρήση κωδικό SMS στο 13032 (με συγκεκριμένους κανόνες) από 29 Μαρτίου.
  • Άνοιγμα βιβλιοπωλείων.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και επιχειρήσεων μανικιούρ – πεντικιούρ από 22 Μαρτίου (με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και οι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο).
  • Επαναξιολόγηση του μέτρου απαγόρευσης από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο (αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο).
  • Επαναξιολόγηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα, στις περιοχές που ισχύει.
  • Αξιολόγηση του ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με αυστηρού περιορισμούς μετά τις 15 Απριλίου.

Εποχές… Νοεμβρίου, με τον δείκτη θετικότητας στα ύψη

Ο δείκτης θετικότητας θυμίζει, λοιπόν, μέρες Νοεμβρίου και καθρεφτίζει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Τα τεστ του τελευταίου 24ώρου ήταν, βέβαια, πολύ λίγα – μόλις 12.459 – λόγω της Καθαράς Δευτέρας (15/03), αλλά ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 12,3, δείχνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει «βαριά» ασθενής. Τα πράγματα δείχνουν εκτός ελέγχου και όλοι ελπίζουν σύντομα να αρχίσει η αποκλιμάκωση ώστε να πάρουν ανάσα και τα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες…

Κάτι που βέβαια δεν αναμένεται σύντομα, καθώς τις επόμενες μέρες τα τεστ θα είναι πάρα πολλά, ίσως και περισσότερα από ποτέ, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Τόσο υψηλό δείκτη θετικότητας είχαμε να δούμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Νοέμβριο. Το 12,3 λέει πολλά για την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται όλη η επικράτεια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι ειδικοί είναι το 4. Την Τρίτη (16/03) καταγράφηκαν 1.533 νέα κρούσματα, 59 νεκρούς και 605 διασωληνωμένους. Την ίδια ώρα η Αττική είχε 666 νέες μολύνσεις.

Την Παρασκευή (19/03) η συζήτηση για άρση lockdown

Όπως αναφέρθηκε, αναβλήθηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το πρωί της Τετάρτης (17/03), ώστε να συζητηθούν τα σενάρια… αποσυμπίεσης και σταδιακής άρσης των μέτρων και του lockdown.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή (19/03) και, σύμφωνα με πληροφορίες, όποια μέτρα θα ισχύσουν για την άρση του lockdown, θα εφαρμοστούν από την επόμενη εβδομάδα.  Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναβάλλεται, λοιπόν, για την Παρασκευή (19/03), προκειμένου να εξετάσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή αυτά της Καθαράς Δευτέρας (15/03), της Τρίτης (16/03), της Τετάρτης (17/03) και της Πέμπτης (18/03) με δεδομένο, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600 ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμίσει.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές.

Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών». Μιλώντας στην «ΕΡΤ», είπε ότι τα κρούσματα – έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν το επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

Γαργαλιάνος: Απίθανο το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega» ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα τη Δευτέρα 22 του μήνα, όχι μόνο είναι δύσκολο αλλά μάλλον και απίθανο:

«Οποιαδήποτε συζήτηση και εισήγηση κάνουμε προς την κυβέρνηση γίνεται με συνεκτίμηση των δεδομένων των νοσοκομείων. Αν αξιολογήσουμε τις προηγούμενες ημέρες, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δε μιλάμε για 22 του μηνός, μιλάμε για 29 του μηνός».

Ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων: «Θα συζητήσουμε τις πιθανότητες πότε και τι θα ανοίξουμε. Είναι δύσκολο να συζητάς οποιοδήποτε άνοιγμα με την εικόνα αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μένουν όλα κλειστά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισήμανε ότι θα ανοίξει «κάθε πράγμα στον καιρό του», μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Δερμιτζάκης: Μέχρι και 5.000 κρούσματα τον Απρίλιο αν δεν ληφθούν μέτρα

Εν τω μεταξύ, μέχρι και 5.000 κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να έχουμε τον Απρίλιο αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τους λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6», ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο.

Επεσήμανε δε πως αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επεσήμανε βέβαια ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», ήταν τα λόγια του ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», τόνισε.

Κατά τα άλλα, υποστήριξε το εμβόλιο της «AstraZeneca» και απέδωσε τη φασαρία που γίνεται γύρω από αυτό στις κόντρες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, πως αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.

«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές», ανέφερε.

(πληροφορίες από OPEN TV, Mega)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...