Λιβύη: Τελεσίγραφο Χαφτάρ προς την Τουρκία να αποσύρει τους στρατιώτες της (video)

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη, διαφορετικά προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα αρχίσουν επίθεση εναντίον των τούρκων στρατιωτών στη χώρα.

Το μήνυμα του Χαφτάρ έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρατείνει για 18 μήνες την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Την ώρα που στη χώρα υπάρχει εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, παρουσία και του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Σύρτης, κατά παράβαση των ορών της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό, Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

Ο ίδιος απηύθυνε τελεσίγραφο στην Τουρκία, απειλώντας πως θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα του, εάν η Άγκυρα συνεχίσει να επεμβαίνει στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε πως «όσο η μπότα το τουρκικού στρατού εξακολουθεί να προσβάλλει τα αγνά χώματά μας, δεν πρόκειται να έρθει ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα. Ο αποικιοκράτης εχθρός έχεις δύο επιλογές: Είτε θα φύγει ειρηνικά, είτε θα εκδιωχθεί με τη βία».

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι έξω από τη Σύρτη λαμβάνει χώρα συγκέντρωση χιλιάδων μισθοφόρων που εξοπλίζονται με τουρκικά όπλα, προκειμένου να καταλάβουν την πόλη.

Ο εκπρόσωπος του «LNA», Αχμέτ Μισμαρί, δήλωσε ότι η στρατιωτική κινητικότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Αλ-Χίσα, Αλ-Κανταχίγια, Ζαμζάμ και ανατολικά της πόλης Μισράτα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρατηρείται μάι προετοιμασία για επίθεση κατά της Σύρτης, της Τζούφρα και όλων των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. «Η κατάσταση αυτή αποτελεί παραβίαση των ορών της κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε η Στρατιωτική Επιτροπή».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Μισμαρί παρουσίασε και ένα βίντεο με τις κινήσεις των μισθοφορικών δυνάμεων που στηρίζονται από την Τουρκία.

Η εκεχειρία που υπέγραψαν οι αντιμαχόμενες πλευρές τη Λιβύης προβλέπει μεταξύ άλλων την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα εντός 90 ημερών προκειμένου να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο λίβυος βουλευτής Ζεϊντάν αλ Ζάντμα δήλωσε ότι με την απόφαση εξυπηρετούνται οι ύποπτοι στόχοι της Τουρκίας στη Λιβύη. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Αλ Ζάντμα, η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει τα πολιτικά, οικονομικά και πετρελαϊκά συμφέροντά της και να συνεχίσει να καταλαμβάνει τους πόρους της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε ξανά στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, και και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο της οποίας συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και στις 4 Ιουνίου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Προχωράμε με τη Λιβύη σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Μετά το παράνομο μνημόνιο που συμφώνησαν οι δυο πλευρές πριν από μήνες.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...