Λιβύη: Ορκίστηκε η νέα προσωρινή κυβέρνηση με φόντο την ομαλότητα στη χώρα

Τα μέλη της νέας προσωρινής κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη ορκίστηκαν την Καθαρά Δευτέρα (15/03) ενώπιον του κοινοβουλίου, στην ανατολική πόλη Τομπρούκ. Η νέα κυβέρνηση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την ορκωμοσία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να ενώσει τους θεσμούς της χώρας…

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Άμπντελ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά στοχεύει να κυβερνήσει τη Λιβύη έως τις αναμενόμενες εδώ και καιρό εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο του Ντμπεϊμπά την περασμένη εβδομάδα. Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ δήλωσε πως είναι καιρός να μπουν στην άκρη οι διαμάχες έπειτα από χρόνια διχασμού.

«Είναι καιρό να σφίξουμε τα χέρια, να συγχωρέσουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας», είπε ο Σάλεχ ενώπιον των βουλευτών και του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης και της ενοποίησης των κρατικών θεσμών, ως τα πρώτα βήματα προς τη μεταρρύθμιση και τη σταθερότητα.

Στις 10/03 είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση – Ικανοποίηση σε Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο και Ιορδανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είχαν εκφράσει την Πέμπτη (11/03) την ικανοποίησή τους για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το Κοινοβούλιο η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

«Ένα εξαιρετικό νέο», σχολίασε ο Γερμανός Χάικο Μάας, ενώ ο γάλλος Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» προς μια έξοδο της χώρας αυτής από το χάος.

«Είναι μια πρόοδος προς τη σταθερότητα, την προστασία και την ασφάλεια και την κυριαρχία της Λιβύης», σχολίασε ο αιγύπτιος υπουργός Σάμεχ Σούκρι, ενώ ο ιορδανός υπουργός Άιμαν Σαφάντι χαιρέτισε ένα «καλό βήμα προς μια πολιτική επίλυση».

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη απέσπασε την Τετάρτη (10/03), την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» για ένα υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η οποία αναμένεται να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από το χάος και να την οδηγήσει σε εκλογές στα τέλη Δεκεμβρίου.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις δύο ημερών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ομάδα του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με 121 ψήφους υπέρ επί 132 παρόντων βουλευτών.

«Το επόμενο άμεσο βήμα πρέπει να είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των πολιτοφυλακών τους, είτε είναι επίσημες είτε μη επίσημες. Είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει και ακολούθως οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε ο Μάας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά είχε υποβάλει από την Πέμπτη 4 Μαρτίου τη σύνθεση της κυβέρνησής του στο εκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας και ακολούθως πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών.

«Όπως ορίζει ο οδικός χάρτης», ο Ντμεϊμπά «παρέδωσε στην προεδρία του Κοινοβουλίου τις προτάσεις του για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια πριν από τη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου», ανέφερε το γραφείο του.

Τότε, στη λακωνική ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ονόματα των προτεινόμενων υπουργών. Η νέα κυβέρνηση, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης και την ορκωμοσία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να ενώσει τους θεσμούς της χώρας, η οποία σπαράσσεται από συγκρούσεις μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι σκηνικό μαχών επιρροής και άμεσων ή έμμεσων αντιπαραθέσεων πολλών ξένων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει στη Σύρτη, στα μισά του δρόμου ανάμεσα στην Τριπολίτιδα και την Κυρηναϊκή, τις δύο μεγάλες επαρχίες που κυβερνώνται από αντίπαλες αρχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...