
Άγνωστος είναι ο αριθμός των μισθοφόρων που πολέμησαν για την Τουρκία στα μέτωπα της Λιβύης και έφυγαν από τη χώρα στις 25 Μαρτίου. Που πήγαν όμως όλοι αυτοί; Σε μια χώρα που ορκίστηκε η νέα προσωρινή κυβέρνηση με φόντο την ομαλότητα, μετά την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τον τελικό τους προορισμό, αν δηλαδή γύρισαν στα πάτρια εδάφη στη Συρία ή τους δόθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα για την Ευρώπη, όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του «OPEN TV».
Αυτό υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνοντας πως η τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κρατήσει μισθοφόρους για την προστασία των τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, την ώρα που κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν επιστροφή στη Συρία αλλά ένα εισιτήριο για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση λίγοι πιστεύουν πως η Τουρκία έχει πραγματικά αρχίσει να υποχωρεί μπροστά στη διεθνή πίεση και απομακρύνει τους μαχητές που μετέφερε από τη Συρία. Υπάρχει έντονη ανησυχία στη Λιβύη πως πρόκειται για έναν τουρκικό ελιγμό για τα μάτια των διεθνών ΜΜΕ ενώ στη χώρα παραμένουν περισσότεροι από 6600 μισθοφόροι και πληθαίνουν οι αναφορές για προβλήματα στη μισθοδοσία και τις πληρωμές τους.
Αραβικές ιστοσελίδες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Λιβύη αναφέρουν πως την περασμένη Κυριακή το γαλλικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Ερντογάν στην Άγκυρα υπέβαλε επίσημο αίτημα και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αποσύρει όλους τους μισθοφόρους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από την Τρίπολη. Πηγές πάντως της τούρκικης προεδρίας διέρρευσαν πως στις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν ο Ιμπραίμ Καλίμ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου συζητήθηκαν τρόποι για την περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου ξέρουμε ότι στη Λιβύη έφτασαν χιλιάδες μισθοφόροι από τη Συρία, ως και 18.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 350 παιδιών κάτω των 18 χρονών. Πολλοί από αυτούς ανήκαν σε ένoπλες ομάδες τζιχαντιστών που έδρασαν στα μέτωπα της Συρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία είχε υποστηρίξει ότι «η Τουρκία στέλνει εξτρεμιστές από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ», κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Την Τρίτη (30/03) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι ένα από τα τέσσερα κύρια στοιχεία έντασης με την Άγκυρα είναι και η Λιβύη.
(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)
Πηγή: altsantiri.gr