Λιγότερες έρευνες και επιβολή του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019 – Τι αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια

Η επιβολή του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό μειώθηκε σημαντικά από το 2018 και τρεις περιοχές – η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία – δε διενήργησαν ούτε μια έρευνα για δωροδοκία στο εξωτερικό από το 2016 ως το 2019, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε το Σάββατο (24/10) στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών από χώρες που επιβάλλουν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό και του ξεπλύματος χρήματος μειώθηκε περισσότερο από ένα τρίτο.

Μόλις 4 στους 47 μεγαλοεξαγωγείς

Μόνο τέσσερις από τους 47 μεγαλύτερους εξαγωγείς – ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία και Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν το 16,5% των παγκόσμιων εξαγωγών – επέβαλαν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019, αναφέρει η έκθεση, μια σημαντική μείωση από τις 7 χώρες που αντιπροσώπευαν το 27% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2018.

Η Κίνα – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο – η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ινδία και το Μεξικό, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα χρονικά, αναφέρει η ΜΚΟ.

«Πάρα πολλές κυβερνήσεις επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν οι εταιρείες τους δωροδοκούν για να κερδίσουν δουλειές στις ξένες αγορές», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της Διαφάνειας.

Και καμία χώρα δεν εξαιρείται.

Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία

Η Γερμανία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, πραγματοποίησε λιγότερες έρευνες το 2019 και έκλεισε λιγότερες υποθέσεις για διαφθορά στο εξωτερικό, ενώ η Ιταλία και η Νορβηγία παρουσίασαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα.

Η «Transparency International» κάλεσε την G20 να εντείνει την επιβολή του νόμου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που χάθηκαν από τις δωροδοκίες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές ανάγκες όπως οι υγειονομικές.

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από χώρες μέλη της G20 θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η «Transparency International» υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να βάλουν τέλος στο απόρρητο της ιδιοκτησίας των εταιρειών, να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των περιπτώσεων και οι μητρικές εταιρείες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειες των θυγατρικών τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...