Λαζανάς: Άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από το εμβόλιο της Pfizer – Να τελειώσουμε με τον κορονοϊό το 2021

Μια είδηση που γέμισε αισιοδοξία γιατρούς και απλούς πολίτες είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αφορά στο μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας (90%) του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει η Pfizer.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο διευθυντής – Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Ομίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς χαρακτήρισε άκρως ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, παρότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις εργασίας.

«Η Pfizer αναφέρει για αποτελεσματικότητα 90%, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Το εμβόλιο γρίπης έχει 60% αποτελεσματικότητα και πάλι μας προστατεύει. Και στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να τα πηγαίνει καλά», επισήμανε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

O κ. Λαζανάς πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι το εμβόλιο φαίνεται πως καλύπτει και άτομα τρίτης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν καλή ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων. 

Το μειονέκτημα του νέου εμβολίου, όπως εξήγησε, είναι ότι συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου, καθώς χρειάζεται ειδικά ψυγεία.

«Προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία. Θα πρέπει να πάρει έγκριση από το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και στη συνεχεία θα γίνει εντατική παραγωγή. Το εμβόλιο αυτό είναι σε δύο δόσεις και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις εβδομάδες» διευκρίνισε ο καθηγητής και συνέχισε:

«Ένα εμβόλιο σε καλύπτει για να μη νοσήσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην κανείς πολύ καλά αντισώματα και να νοσήσεις με πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μεταδώσεις και τον ιό. 

Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης… Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021»

Ο κ. Λαζανάς εξήγησε ότι τα παιδιά είναι τα τελευταία που χρειάζονται εμβολιασμό, δεν νοσούν βάρια και ίσως κάποιες ηλικιακές ομάδες (ανηλίκων) μεταδώσουν λιγότερο τον ιό.

Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για COVID όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.

Κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο lockdown, εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω εντύπωση ότι δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του. Νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από ότι στο πρώτο κύμα. Όλοι γίναμε ξαφνικά στην Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί; Κατά τη γνώμη μου μπορεί να μπούμε σε λοκντάουν και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...