Κρίσιμο 48ωρο για Αττική – Στο «τραπέζι» κλείσιμο αγοράς και απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00

Για πιθανότητα να δούμε περισσότερα από 1.000 κρούσματα μιλούσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και το απόγευμα η καθημερινή ενημέρωσε δικαίωσε όσους φωνάζουν εδώ και μέρες ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τα 1.261 κρούσματα, υπερδιπλάσια από τα 543 της Δευτέρας προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και ειδικούς και πλέον μέχρι την Παρασκευή αμφότεροι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση και να μην τιναχτεί το σύστημα Υγείας στον αέρα.

Το βασικό που κοιτάζουν αμφότεροι είναι να μην προχωρήσει περαιτέρω η διασπορά, σε μια περίοδο που η χώρα απειλείται πλέον και από το φαινόμενο των μεταλλάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 205.

Έτσι, τα σενάρια για νέα μέτρα «δίνουν και παίρνουν». Το χειρότερο όλων είναι να κριθεί απαραίτητη η επιβολή ενός νέου ολικού lockdown τύπου Μαρτίου, μέτρο που είναι στο τραπέζι, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας κλείσιμο του click away και του click in shop, πράγμα που θα έχει και συνέπειες καθώς από τη μία θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την αγορά σε μια περίοδο που προσπαθεί να πάρει ανάσα, από την άλλη θα δώσει κι άλλο «χαστούκι» στους πολίτες που λογικό είναι να έχουν κουραστεί από τους συνεχείς περιορισμούς.

Παράλληλα, παραμένει στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18.00 το απόγευμα ή τις 19.00 μέχρι τις 05.00 το πρωί. Το πλάνο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής. Το αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αυτό το μέτρο μετά από εισήγηση των ειδικών είναι προ των πυλών, για αυτό και τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα.

Σαρηγιάννης: Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες

Ένα lockdown τύπου Μαρτίου με διάρκεια τριών εβδομάδων θεωρεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης τη λύση για να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καθηγητής σημείωσε στον ΑΝΤ1 πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...