Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον του lockdown και τις δραστηριότητες – Τι σκέφτονται οι ειδικοί

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, τελευταία κατά την οποία το τρέχον lockdown θα είναι σε ισχύ, για το τι μέλλει γενέσθαι από την 1η Μαρτίου και έπειτα και το πώς θα κινηθούμε από το ξεκίνημα του μήνα.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή λένε ότι η κατάσταση στην Αττική είναι επιβαρυμένη και κάτι ανάλογο συμβαίνει τόσο με τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όσο και με άλλες περιοχές της χώρας που είτε βρίσκονται στο «κόκκινο», είτε φλερτάρουν έντονα με το κόκκινο.

Πολλοί από τους ειδικούς θεωρούν ότι ενδεχόμενο άνοιγμα είναι πρόωρο και θα μας οδηγήσει σύντομα σε νέο σκληρό lockdown. Πόσω μάλλον όταν ήδη οι ΜΕΘ στην Αττική βρίσκονται μια ανάσα από το παρουσιάσουν 100% πληρότητα.

Από την άλλη, υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα στην Οικονομία αλλά και στις αντοχές των επιχειρηματιών που πιέζουν για άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αρκετοί από τους ειδικούς αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου έστω και με click away με νέα μέτρα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούμε και αυτή την εβδομάδα, καθώς ενδεχόμενη αύξηση στα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, θα «παγώσει» τα πάντα.

Ένα εκ των μελών της Επιτροπής Ειδικών, ο Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει ακόμα η πίεση στο σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ και να λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Γώγος, πάντως, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί πονοκεφάλους είναι αυτό των σχολείων και της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους χώρου ενώ υπάρχουν και πολλές δυσκολίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...