
Η επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξουν σταδιακά οι δραστηριότητες είναι και δεδομένη και εκπεφρασμένη και γι αυτό άλλωστε έχει καταρτιστεί σχέδιο που θέλει σταδιακή άρση του lockdown στις 5 Απριλίου. Την ίδια ώρα όμως, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αισιόδοξος ότι το όποιο ρίσκο καλό είναι να το παίρνεις όταν έχεις περιθώρια κι όχι όταν κινδυνεύεις να τιναχτείς στον αέρα αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζεις.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλάνο, αλλά σημαντικό ρόλο στο πώς θα κινηθεί θα πάρει η Επιτροπή Ειδικών με βάση την επιδημιολογική εικόνα αυτής της εβδομάδας, όπως προανήγγειλαν την Κυριακή ο Στέλιος Πέτσας και η Αριστοτελία Πελώνη.
«Είναι πρόωρο να βάλουμε ημερομηνίες. Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».
Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έρθει τελικά και πριν τις 14 Μαΐου, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».
Πελώνη: Θετικό δείγμα η αποκλιμάκωση
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε από την πλευρά της η Αριστοτελία Πελώνη. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα στο ΕΣΥ.
«Tις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία είναι ένα θετικό δείγμα. Το λέω γιατί είχαμε τεράστια πίεση όλες τις τελευταίες μέρες, δηλαδή υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και 240 εισαγωγές στην Αττική μέσα σε ένα βράδυ. Το νούμερο αυτό δείχνει σταθερά ότι μειώνεται τις τελευταίες μέρες. Χθες είχαμε 175, προχθές 169 εισαγωγές στην Αττική. Αν συνεχιστεί αυτή η μείωση και τις επόμενες μέρες, θα είναι ένας καλό δείκτης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο OPEN.
Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.
«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Παυλάκης: Αν γίνει τώρα άνοιγμα, θα δούμε στην Ελλάδα εικόνες Μπέργκαμο
Σαφή προειδοποίηση ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να μιλάμε για μικρό άνοιγμα της αγοράς έστειλε μέσω του Open TV ο Γιώργος Παυλάκης εξηγώντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δούμε στη χώρα μας εικόνες Μπέργκαμο.
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ανήσυχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Βρισκόμαστε ακόμα στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, ο Απρίλιος θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένος. Αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή «οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού».
«Θα είχαμε εικόνα διάλυσης»
Ο κύριος Παυλάκης εξήγησε ότι αν κάτι μας σώζει, αυτό είναι τα μέτρα και το γεγονός ότι τα εφαρμόζει μεγάλη μερίδα των πολιτών.
«Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα ‘τείχος των σωφρόνων’ που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι το καινούριο στοιχείο πλέον είναι οι μεταλλάξεις.
«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα.
Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει».
Σαρηγιάννης: Στις 8 Απριλίου η μέγιστη τιμή στα κρούσματα
Στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή κρουσμάτων στη χώρα, η οποία θα είναι της τάξης των 3.700, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου».
Πηγή: altsantiri.gr