Κραυγή απόγνωσης γονέων για την τηλεκπαίδευση: Αποκλεισμός μαθητών, υπερβολική έκθεση σε οθόνες, λάθος ωράριο

Αποκλεισμός μαθητών επειδή δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα, υπερβολική έκθεση σε οθόνες για τα μικρά παιδιά και ωράριο τηλεκπαίδευσης το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή ξεκούρασης, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δυσλειτουργική και αντιπαιδαγωγική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Στα παραπάνω εστιάζουν γονείς μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού που βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στη «δίνη» της τηλεκπαίδευσης, ζητώντας σε ανακοίνωσή τους, ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, μείωση του χρόνου τηλεκπαίδευσης, μετακίνηση ωραρίου το πρωί και ελευθερία επιλογής από πλευράς των εκπαιδευτικών στα εργαλεία και μέσα εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Αθήνας, ώστε, «να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αγώνα, να οικοδομήσουμε μια κοινότητα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω από το κόσμο της οθόνης και της αποξένωσης, ώστε να αποδράσουμε από την ασφυξία που τείνει να γίνει η καθημερινή μας «κανονικότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΤΗΛΕΚ-ΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Βιώνοντας κλίμα υγιεινιστικού τρόμου και διαχείρισης της πανδημίας από μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνταγματικής δυσανεξίας απέναντι σε κάθε διεκδίκηση και άσκηση συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με νοσοκομεία ανοχύρωτα απέναντι στην αντιμετώπιση του νέου ιού και σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η προσωρινότητα, η ελαστικότητα των σχέσεων εργασίας και η ανυπαρξία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της τηλεκπαίδευσης.

Αφήνοντας -προς το παρόν- εκτός κάδρου τα χιλιάδες κενά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και του προσωπικού (από καθαριότητα έως διοικητικούς), την ανυπαρξία ουσιαστικών και λειτουργικών υποδομών στις σχολικές μονάδες, καλούμαστε σαν γονείς, εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι και πολίτες, σε συνθήκες lockdown, να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, στον καθημερινό αγώνα της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη δυσλειτουργική, αντιπαιδαγωγική και αποξενωτική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, στην παρούσα συγκυρία, όμως, επιλέγουμε να σταθούμε σε τρία βασικά σημεία:

A. Ενώ μία από τις θεμελιώδεις και συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους είναι να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών, ωθώντας τες είτε στον αποκλεισμό από τη διαδικασία μάθησης, είτε στη χρήση ακατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. κινητό τηλέφωνο).

B. Η υπερβολική έκθεση των μαθητριών/μαθητών από νεαρή ηλικία μπροστά στην οθόνη (τηλεκπαίδευση πάνω από 3 ώρες καθημερινά) έχει σοβαρή ψυχοκοινωνική επίπτωση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο στάδιο της διάπλασης: νευρολογικές δυσλειτουργίες, προβλήματα συγκέντρωσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών, επιθετικότητα κ.α.

Γ. Η επιλογή του ωραρίου της τηλεκπαίδευσης (14.10-16.20 τα νηπιαγωγεία και 14.10-17.20 τα δημοτικά), επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη διαδικασία, καθώς αυτές οι ώρες είναι ώρες ξεκούρασης ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Σε αυτό το δύστηνο σκηνικό, νιώθουμε όλοι εμείς οι γονείς καθημερινά την επιτακτικότητα για κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Ζητάμε:

· Ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και ψηφιακά εργαλεία/υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

· Μείωση του χρόνου τηλεκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών και τη σχετική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

· Ευελιξία και ελευθερία επιλογής από πλευράς των εκπαιδευτικών στον τρόπο, τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούν στη γνωσιακή διαδικασία και στις εξατομικευμένες ανάγκες τόσο της τάξης τους όσο και του κάθε μαθητή και μαθήτριας ξεχωριστά.

· Μετακίνηση του ωραρίου στην πρωινή ζώνη.

Σαν πρωτοβουλία γονέων από τις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου, καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Αθήνας, να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αγώνα, να οικοδομήσουμε μια κοινότητα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω από το κόσμο της οθόνης και της αποξένωσης, ώστε να αποδράσουμε από την ασφυξία που τείνει να γίνει η καθημερινή μας «κανονικότητα».

Πρωτοβουλία Γονέων Πετραλώνων – Θησείου

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...