Κουτσούμπας: Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» και η κυβέρνηση «πέρα βρέχει» (video)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «καθρέφτη» της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής η οποία «από τη μια θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν ώστε να υπηρετεί ακόμα καλύτερα και ακόμα πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως εξήγησε, με το νομοσχέδιο «οι εκτεταμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αυτοαπασχολουμένων. Η εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου».

Είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων», προσθέτοντας «ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του κράτους».

Ως προς τη διάταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση του θεσμού της διαιτησίας σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, είπε «το κράτος ουσιαστικά παραιτείται ακόμα και από την δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα μη οικονομικά κριτήρια που σχετίζονται όμως με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει σωρεία διατάξεων «με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», σχεδιασμός κοινός και για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι για παράδειγμα οι προβλέψεις για περιοχές Natura και για υλοποίηση έργων «χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι σχεδόν φωτογραφικές για διάφορες υποδομές που απαιτεί το σχέδιο για βιομηχανοποίηση ολόκληρης της υπαίθρου με το πρόσχημα της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης».

Υπενθύμισε ότι αυτός ο σχεδιασμός προωθήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζεται τώρα με κυβέρνηση ΝΔ.

Τόνισε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως «το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο, ικανό μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Όχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή».

«Την ίδια ώρα που θα προχωρούν με fast track διαδικασίες, οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια με τους ιδιώτες να έχουν τον ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα όπως η πολιτική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία παραμένουν καθηλωμένα και υποβαθμίζονται γιατί θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας» υπογράμμισε.

Είπε ότι ο χθεσινός μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία ήλθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν λόγω του σεισμογενούς της χώρας, προσθέτοντας «και όμως έν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας των δημοσίων κτιρίων, ούτε καν των σχολικών κτιρίων».

«Δεν θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα, η πραγματική αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων όπως του δασκάλου στο χωριό Δαμάσι» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όπως είπε, στη συνέχεια, αυτή η λογική την οποία κατήγγειλε διέπει και τη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στη σημερινή «δήλωση-καρμπόν», όπως τη χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού για την πανδημία και ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη «ποια είναι τα καλά νέα;

— Ότι η πανδημία ένα χρόνο μετά δεν μπορεί να ελεγχθεί;

— Ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχιζόμενα lockdown τα κρούσματα εκτοξεύονται;

— Ότι τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση;

— Ότι το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικά μαζικό;».

Είπε ότι η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς χθες η κυβέρνηση «ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου. Αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί, ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα υγείας αποκλειστικά για περιστατικά covid, τώρα έχει και την επίσημη σφραγίδα σας».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από διαγνώσεις και θεραπείες «αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό».

Είπε ότι παρότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία «πέρα βρέχει» ενώ το ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες «αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, οι οποίοι, λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες, αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού».

Είπε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι με την πολιτική τους «αντί να ρίχνουν εμπόδια, προσθέτουν καινούρια».

«Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α, ούτε να γεννήσει επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό. Ξέρετε καλά πως νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας» υπογράμμισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο Αττικής τα ιδιωτικά νοσοκομεία, προσθέτοντας, χαρακτηριστικά, «κάντε το από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές τους και όλο το προσωπικό τους με κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος».

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις να ενισχύσει το υγειονομικό προσωπικό τώρα καθώς και να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες τον εμβολιασμό του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Αυτά που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν τώρα, αυτή τη στιγμή. Είναι ρεαλιστικά, γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου έχετε βάλει το “χεράκι” σας. Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...