Κορονοϊός: Υψηλός ακόμα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα, αλλά με ενδείξεις μείωσης (video)

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στη χώρα, αλλά με σαφείς ενδείξεις μείωσης, τόνισε ο ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, στην οποία εκτάκτως συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο επίκουρος καθηγητής πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό διαγνώσεων κατά 30% στην Αττική και 20% στη Θεσσαλονίκη. Υψηλό, όμως, παραμένει το φορτίο σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, ενώ «επιμονή» παρουσιάζουν τα κρούσματα στη δυτική Ελλάδα.

Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σχολιάζοντας τα σημερινά νέα κρούσματα, τόνισε πως επιτέλους βλέπουμε μια μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας στα τεστ, αλλά και στο Rt το οποίο έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο επισήμανε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, ενώ είπε πως η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η καθολική χρήση μάσκας και η αποφυγή συναντήσεων είναι τα βασικά όπλα κατά της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

«Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε πως η συμπεριφορά μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το μέλλον, συμπληρώνοντας ότι η παρεΐστικη, κοινωνική ζωή που όλοι αναζητούμε, είναι εκτός πραγματικότητας αυτή την περίοδο. Επισήμανε δε πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε με ένα θερμό τηλεφώνημα στους εορτάζοντες των ερχόμενων ημερών.

Από την πλευρά του, απαράδεκτα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό μητρώο για ασθενείς covid, τον οποίο ενημερώνουν τα νοσοκομεία, τα ιδιωτικά κέντρα, ΚΟΜΥ, ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

«Προβληματίζει η Πιερία»

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις 18 περιφέρειες που είναι επιβαρυμένες. Πρόκειται για τις Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη.

Παράλληλα τόνισε ότι η Πιερία προβληματίζει τους ειδικούς καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τα τελευταία 24ώρα αντί να σταθεροποιείται ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές.

Επισήμανε ακόμα μια φορά ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία», συμπληρώνοντας «σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Πιερίας».

Κατόπιν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 14 ειδικά ψυγεία για τη φύλαξη των εμβολίων του κορονοϊού, με τα επτά να βρίσκονται ήδη εδώ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πληρότητα σε ΜΕΘ στη χώρα είναι αυτή τη στιγμή στο 87%, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία στο τελευταίο επταήμερο ήταν 410.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...