Κορονοϊός: Ξεκινούν τον Φεβρουάριο οι κλινικές δοκιμές του συνδυασμού των εμβολίων Sputnik-V και AstraZeneca

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές του συνδυασμού του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με το εμβόλιο που ανέπτυξε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm στο πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία AstraZeneca, πρώτη είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τα σχέδιά της να αξιοποιήσει την δυνατότητα της συνεργασίας με ρώσους επιστήμονες για την δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου, πρόθεση την οποία η Μόσχα ερμήνευσε ως ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό της εμβόλιο.

Πού θα γίνουν οι δοκιμές

Στη συνέχεια δόθηκαν μερικές λεπτομέρειες για το πού και πώς θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, αλλά ο πρόεδρος της R-Pharm Αλεξέι Ρέπικ, η εταιρεία του οποίου θα παράγει και τα δύο εμβόλια, και το Sputnik-V και το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυαστικού εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αργεντινή, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Λευκορωσία, την Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Η AstraZeneca δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.

Πηγή που πρόσκειται στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε επίσης ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς.

Ο συνδυασμός ενισχύει το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και είχε αναλάβει την προώθηση του στο εξωτερικό, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca ήταν 70,4% σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V που υπήρξε μεγαλύτερη του 91,4% στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στοιχείο το οποίο ώθησε τους Ρώσους επιστήμονες που αναπτύσσουν το ρωσικό εμβόλιο να προτείνουν την δοκιμή ενός συνδυασμού των δύο εμβολίων.

Και τα δύο εμβόλια γίνονται σε δύο δόσεις, μια αρχική και μια ενισχυτική, και βασίζονται στην ίδια επιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ιούς κοινού κρυολογήματος ως φορείς.

Η ανάμιξη ή η εναλλαγή μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές, στους οποίους αρχικά θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και εν συνεχεία, μετά από 29 ημέρες, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...