Κορονοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Ελβετία με πρώτη μια 90χρονη – Διστακτικοί οι Αυστριακοί (video)

Η εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της COVID-19 ξεκίνησε την Τετάρτη (23/12) στην Ελβετία: μια γυναίκα άνω των 90 ετών στο καντόνι της Λουκέρνης, ήταν η πρώτη ασθενής που έλαβε το εμβόλιο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έγκρισή του από τις αρχές. Την ίδια ώρα, μόνο το ένα τρίτο των Αυστριακών λέει «ναι» στον εμβολιασμό. Η Αργεντινή ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V».

Στην Ελβετία, αυτή η ένοικος ενός ιατρικού ιδρύματος για ηλικιωμένους έλαβε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» και της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας «BioNTech», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές του καντονίου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά καθώς η Ελβετία καταγράφει κάθε μέρα περισσότερες από 4.000 νέες μολύνσεις και περισσότερους από 100 θανάτους. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 420.000 μολύνσεις και τουλάχιστον 6.400 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι «Pfizer/BioNTech» διατίθεται ήδη στη Βρετανία από τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που χορηγείται στην ηπειρωτική Ευρώπη στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Ενώ η Ελβετία είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ανέμενε να εμβολιάσει τους πρώτους ασθενείς της τον Ιανουάριο, οι αρχές τάχυναν το βήμα εγκρίνοντας το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech» στις 19 Δεκεμβρίου και ξεκινώντας την εκστρατεία εμβολιασμού λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε 15,8 εκατομμύρια δόσεις, που διαπραγματεύθηκε με τρία εργαστήρια: τρία εκατομμύρια με τις «Pfizer/BioNTech», 7,5 εκατομμύρια με τη «Moderna» και 5,3 εκατομμύρια με την «AstraZeneca». Δύο δόσεις είναι απαραίτητες για τα τρία εμβόλια.

Ο στρατός έχει επιφορτισθεί με την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των δόσεων, που πρέπει να διατηρηθούν σε -70 βαθμούς Κελσίου.

Οι 107.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παραδόθηκαν την Τρίτη (22/12) στην Ελβετία και ακολούθως διανεμήθηκαν από τον στρατό στα καντόνια. Ο εμβολιασμός, που θα είναι εθελοντικός, αναμένεται να επεκταθεί στη διάρκεια αρκετών μηνών. Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στο καντόνι της Λουκέρνης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αξιωματούχος του τμήματος Υγείας του καντονίου, Γκίντο Γκραφ. «Οι εμβολιασμοί αυτοί είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη εναντίον του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Στους δημοσιογράφους είπε πως 5.000 δόσεις του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» παραδόθηκαν την προηγουμένη στο καντόνι, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων «ATS».

Στη Γενεύη, στο Φρίμπουργκ, στη Βασιλεία η εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ στη Ζυρίχη, το πιο πολυπληθές καντόνι της Ελβετίας, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 4 Ιανουαρίου.

Στη Γενεύη, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία έλαβαν, επίσης, την Τετάρτη (23/12) τα πρώτα 1.000 φιαλίδια που περιέχουν 5.000 δόσεις του πολύτιμου αντιδότου. «Έπειτα από έναν μήνα διαδικτυακών συνομιλιών, τα πράγματα γίνονται χειροπιαστά», δήλωσε η αξιωματούχος του καντονιακού φαρμακείου Ναταλί Βερνάζ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή (18/12) νέα μέτρα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία που εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Από την Τρίτη (22/12), τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί και οι αθλητικοί χώροι καθώς και οι χώροι ψυχαγωγίας έκλεισαν. Τα καταστήματα, αντίθετα, μπορούν να μείνουν ανοικτά αλλά περιορίζοντας την ικανότητα υποδοχής πελατών.

Τα χιονοδρομικά κέντρα μπορούν, από την πλευρά τους, να παραμείνουν ανοικτά αλλά πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή τα ίδια περιοριστικά μέτρα με εκείνα των εστιατορίων και των καταστημάτων και επίσης να διασφαλίσουν ότι οι σκιέρ δεν θα συνωστίζονται στα μηχανικά αναβατόρια.

Η απόφαση να κλείσουν ή όχι επαφίεται σε κάθε καντόνι. Έτσι, το σκι στα καντόνια Σβιτς, Νίντβαλντ, Λουκέρνης και Τσουγκ απαγορεύεται από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου, με τις αρχές να έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τα αναβατόρια.

Η Ελβετία, που είχε αναστείλει την Κυριακή όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική στην προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση ενός στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19 το οποίο, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο μετάδοσης, ανακοίνωσε τελικά σήμερα ορισμένες παρεκκλίσεις.

Όσοι κατοικούν στις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο ελβετικό έδαφος μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αρχής γενομένης από τις 24 Δεκεμβρίου.

Μόνο το ένα τρίτο των Αυστριακών λέει «ναι» στον εμβολιασμό

Την ερχόμενη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, ξεκινούν στη Αυστρία οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, αρχικά σε πέντε εθελοντές άνω των 80 ετών, όμόνον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτίθενται να εμβολιαστούν, ενώ τον περασμένο Μάιο, σε παρόμοια δημοσκόπηση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.

Ένα άλλο τρίτο των ερωτηθέντων, απαντούν με «δεν ισχύει καθόλου» στο ερώτημα εάν θα εμβολιάζονταν το συντομότερο δυνατό εάν υπάρξει εμβόλιο κατά του κορoνοϊού, ενώ με «μάλλον αυτό δεν ισχύει» απαντά ένα ποσοστό 14%.

Σημαντικό ρόλο στο ερώτημα αν κάποιος θα εμβολιαστεί, παίζει ο φόβος των παρενεργειών, που δηλώνουν σε ποσοστό 43% οι ερωτηθέντες, «ωστόσο, μία αντιμετώπιση με διαφάνεια και με αμεσότητα των ανησυχιών που αναφέρονται, καθώς και με συμμετοχικά φόρουμ πολιτών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα εμβολιασμού», τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, η προθυμία επηρεάζεται θετικά από την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους – όπου τα κίνητρα για αυτοπροστασία είναι διπλάσια από εκείνα για την προστασία άλλων.

Γενικά, τα ποσοστά στην Αυστρία είναι πολύ χαμηλότερα από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά ποσοστό εμβολιασμού 60%- 70% για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας,

Η γνώμη τωνερευνητών είναι πως κεντρικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν την εμπιστοσύνη των ασθενών τους και οι οποίοι με «κατάλληλη ανταμοιβή από το σύστημα δημόσιας υγείας, μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να μιλήσουν με τους ασθενείς σχετικά με τις ανησυχίες και τους φόβους, και με τον τρόπο αυτό να μπορέσουν να τους απαλλάξουν από αυτά».

Η Αργεντινή ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V»

Η Αργεντινή έδωσε την άδεια για την χρήση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» με βάση τα ρωσικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).

Σύμφωνα με το «RDIF», το εμβόλιο ενέκρινε ο Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων, Τροφίμων και Ιατρικών Τεχνολογιών της Αργεντινής («ANMAT»).

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει, παράλληλα, ότι η Αργεντινή είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε επίσημα το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V», χωρίς την πραγματοποίηση πρόσθετων κλινικών δοκιμών στην επικράτειά της, αλλά με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης που έγιναν στην Ρωσία.

Νωρίτερα στην απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής είχε αναφερθεί το τηλεοπτικό δίκτυο «Todo Noticias».

Την Τρίτη (22/12), ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας Aerolineas Argentinas αναχώρησε από την Αργεντινή με προορισμό την Μόσχα για να παραλάβει την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V». Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, το ρωσικό εμβόλιο θα φθάσει στο Μπουένος Άιρες αύριο, 24 Δεκεμβρίου.

Το «RDIF» και η κυβέρνηση της Αργεντινής έχουν υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιασθεί στην χώρα με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς δεν αμφισβητεί την ποιότητά του.

Περίπου 8.000 εθελοντές πήραν placebo στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του «Sputnik-V»

Εν τω μεταξύ, περίπου 8.000 εθελοντές από τους σχεδόν 32.000 πήραν εικονικό φάρμακο (placebo) στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του εμβολίου «Sputnik-V» ανακοίνωσε ο πρύτανης της ρωσικής ιατρικής Ακαδημίας Ντμίτρι Σιστσόφ.

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να σταματήσει την επιλογή εθελοντών για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου , επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για τις έρευνες που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

Ο Σιτσόφ επισήμανε επίσης ότι γενικά και οι άλλοι παρασκευαστές εμβολίων προσέλκυσαν τον ίδιο περίπου αριθμό εθελοντών, αναφέροντας ως παράδειγμα την αμερικανική εταιρεία Moderna, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της συμμετέχουν όπως είπε περίπου 30.000 εθελοντές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...