
Ξεκίνησαν την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στο Ιράν, οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός εγχώριου εμβολίου κατά της Covid-19, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει την πανδημία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια.
Ο όμιλος Setad, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ανώτατου ηγέτη της χώρας, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου που ανέπτυξε η Shifa Pharmed, μία από τις εταιρείες του, ενδέχεται να φτάσει τις 12 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, έξι μήνες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.
Στελέχη του ομίλου καθώς και η κόρη του επικεφαλής του, ήταν οι πρώτοι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο, με στόχο να κινητοποιήσουν τους Ιρανούς στην προσπάθεια αυτή και κερδίσουν της εμπιστοσύνη τους.
#KayhanLife’s #TopStories for Tuesday Dec. 29th, 2020
Visit: https://t.co/WUVmDLLoAq
Follow @KayhanLife on #Instagram #Facebook #LinkedIn #Telegram #YouTube #Twitter & #TikTok#Iran #nurses #COVIDー19 #coronavirus #Vaccine #Iraq #GasCompany #electricity pic.twitter.com/DUUpecHaBI— Kayhan Life (@KayhanLife) December 29, 2020
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ιράν Σαΐντ Ναμακί: «Το μήνυμα αυτής της ενέργειας είναι ότι δεν θεωρούμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους και φέραμε πρώτα τις οικογένειές μας να δοκιμάσουν το εμβόλιο».
Το Ιράν αποτελεί την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του κορονοϊού στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι υφίσταται περιορισμούς σχετικά με την αγορά εμβολίων, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά το 2018 όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το Ιράν είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές να αγοράσει εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω της πρωτοβουλίας COVAX υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ακόμη, η Ερυθρά Ημισέληνος στη χώρα έχει ανακοινώσει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ότι σκοπεύει να εισάγει ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της νόσου.
Πηγή: altsantiri.gr