Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι δοκιμές εμβολίου στο Ισραήλ – Τεστ στον μισό πληθυσμό σε μία μέρα έκανε η Σλοβακία

Στους ανθρώπους ξεκίνησε να δοκιμάζεται από την Κυριακή (01/11) – όπως είχε ανακοινωθεί – το νέο ισραηλινό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών, Σμούελ Σαπίρα.

Σε πρώτη φάση, στις έρευνες συμμετέχουν 80 εθελοντές, ενώ στη δεύτερη φάση ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί σε 960. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στην τρίτη και τελευταία φάση οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε 30.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το εμβόλιο, γνωστό ως «BriLife», αναμένεται να καταστεί έτοιμο για ευρεία χρήση από το κοινό στα τέλη του επόμενου καλοκαιριού, δηλαδή στα μέσα του 2021. «Είμαστε στην τελική ευθεία», διαβεβαίωσε ο Σμούελ Σαπίρα.

Οι δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν σε ζώα τον περασμένο Μάρτιο. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Την ίδια ώρα, δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων για την Covid-19 το Σάββατο (31/10), στη Σλοβακία με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί αυστηρό lockdown.

Ο πληθυσμός της χώρα φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε χώρα τέτοιου μεγέθους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ το Σάββατο (31/10) το τεστ έκαναν 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Όσοι δεν εξεταστούν, θα μπουν, ωστόσο, σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνος που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Την Κυριακή (01/11), η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ του Σαββάτου (31/10). Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...