Κορονοϊός: «Βράζουν» τα νοσοκομεία της Αττικής – Ποιο το «καμπανάκι» για καθολικό lockdown

Δραματική αύξηση εισαγωγών καταγράφεται στα νοσοκομεία της Αττικής, όχι μόνο αναφορικά με τις ΜΕΘ Covid-19, αλλά και τις απλές κλίνες, με την κατάσταση να μοιάζει ιδιαίτερα ανησυχητική.

Εξαιτίας της αύξησης στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, επηρεάζεται αντίστοιχα και το ΕΣΥ, το οποίο δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και τα όριά του στην πρωτεύουσα, δοκιμάζονται καθημερινά. Το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές (ή και ολόκληρη τη χώρα) δεν είναι απίθανο, ωστόσο, ποιο θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σημείο συναγερμού, που θα σημάνει την ανάγκη ενός καθολικού lockdown;

Πολλά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, τα οποία καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σε ΜΕΘ και κλινικές.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, είναι χαρακτηριστικό, ότι καθημερινά πλέον τα εξιτήρια είναι πολύ λιγότερα από τα μισά νούμερα των ημερήσιων εισαγωγών, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον κορεσμό του συστήματος Υγείας. Ακόμη, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 έχουν φτάσει πλέον τους 917, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου, ήταν 795.

Από αυτούς:

 • 755 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19
 • 162 σε ΜΕΘ Covid-19, εκ των οποίων
 • 138 διασωληνωμένοι

Νοσοκομείο - Κορονοϊός

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Τα στοιχεία για τις νοσηλείες κρουσμάτων κορονοϊού σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλων των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πολλά από τα νοσοκομεία αυτά «καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ» σε νοσηλευόμενους.

Σημειώνεται, ότι οι επιστήμονες βρίσκονται ήδη προβληματισμένοι σχετικά με την εικόνα των νοσοκομείων της Αττικής, ώστε αυτή να μην γίνει… νέα Θεσσαλονίκη, καθώς το Σάββατο 6/2, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 2,6, ενώ παρουσίασαν αύξηση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα:

 • ΣΩΤΗΡΙΑ: Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.
 • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες στο σύνολο. Μία κλίνη κενή.
 • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.
 • ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ: Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ πριν δύο εβδομάδες ήταν 20 ασθενείς.
 • ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε 1 με 2 ασθενείς. Σήμερα νοσηλεύονται πάνω από 25.
 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.
 • ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει συνολικά.
 • ΕΛΠΙΣ: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει συνολικά.
 • ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.
 • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς σε 12 συνολικά κλίνες και στις κλινικές Covid-19,  18 ασθενείς στις 24 κλίνες συνολικά.
 • ΘΡΙΑΣΙΟ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 συνολικά κλίνες και στις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονται σχεδόν 45 ασθενείς. Οι κλινικές είναι σχεδόν γεμάτες.
 • ΑΤΤΙΚΟΝ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και σε απλές κλίνες Covid-19, 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Οι εργαζόμενοι του ΠΟΕΔΗΝ ζητούν περρισότερα και συνταγογραφούμενα τεστ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε επίπεδο πρόληψης, με αύξηση του αριθμού των τεστ: «Ο ιός είναι παρόν στη κοινότητα και μάλιστα μεταλλαγμένος και πιο επιθετικός και όμως δεν αυξάνονται τα τεστ. Η λύση είναι μια και μοναδική. Να ληφθεί απόφαση τώρα να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ».

ΜΕΘ

Πότε υπάρχει κίνδυνος για καθολικό lockdown

Σύμφωνα με εκτίμηση από μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα ημερήσια περιστατικά Covid-19, θα ξεπεράσουν τα 1.800 μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τα 2.500 την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αν αυτά είναι διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση ΕΣΥ. Αν, όμως, τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα, τότε θα υπάρξουν σοβαρά θέματα μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας, όπως ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος στο χειρότερο σενάριο, δεν αποκλείει ακόμη και την ανάγκη καθολικού lockdown στη χώρα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «Αν προσεγγίσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα εξαρτάται εκείνη την στιγμή από την ανάλυση των δεδομένων και τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά το τι θα κάνουμε. Αν όμως, φτάσουμε εκεί και δεν επιπεδωθεί η καμπύλη και δεν είναι το πικ της αυτό, αλλά έχει περαιτέρω τάσεις αύξησης, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα, ναι.

«Ο ρόλος των μοντέλων, δεν είναι να επιβεβαιωθούν»

Τα μαθηματικά μοντέλα που δημοσιοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, λειτουργούν προειδοποιητικά προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους:

«Ο ρόλος των μοντέλων, δεν είναι να επιβεβαιωθούν. Είναι να τα λάβουν υπόψη τους και να προσπαθήσουν με τα μέτρα να τα διαψεύσουν«, τόνισε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε μέχρι σήμερα είναι μια λύση ανάγκης, που αφήνει παράθυρο στην κοινωνική και οικονομική ζωή».

Ο Νίκος Τζανάκης κατέληξε στο εξής: «Άλλως θα έπρεπε να κλείσουμε ολοσχερώς την κοινωνία με ό,τι επιπτώσεις αυτό έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δεν είναι εύκολη η εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν οι ιθύνοντες. Εμείς τη συζητάμε και τη βρίσκουμε δύσκολη.

Φανταστείτε αυτούς που προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και την πίτα χορτάτη. Δεν γίνεται δηλαδή και να είμαστε έξω και να μην έχουμε κρούσματα. Δεν γίνεται αυτό, με την επιδημία αυτή. Για να γίνει αυτό ως ένα βαθμό χρειάζεται να αυξήσουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...