Κορονοϊός: «Βουλιάζουν» οι πλατείες και οι νέοι δε συνετίζονται – Πάρτι στο Αριστοτέλειο (video)

Την ώρα που η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί και κρατά τα… σκήπτρα στα κρούσματα με την καταγραφή του Σαββάτου (17/10) να προσθέτει άλλα 207 στο Λεκανοπέδιο, πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να αδιαφορούν και να θέτουν σε κίνδυνο εαυτούς, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Τα κρούσματα καλπάζουν, οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται, οι διασωληνωμένοι επίσης και την ίδια ώρα οι πλατείες, τα πάρκα και οι ανοιχτοί χώροι όπου μπορούν να συναθροιστούν κυρίως νέοι, γεμίζουν ασφυκτικά. O νέοι δε συνετίζονται, έγινε πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μια σύλληψη, 18 παραβάσεις και δυο αναστολές λειτουργίας, κατά τους ελέγχους των μέτρων προστασίας.

Πιο αναλυτικά, η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για μία ακόμα νύχτα δεν είχε τετραγωνικό ακάλυπτο από τις εκατοντάδες νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί μετά τα μεσάνυχτα, οπότε κι έκλεισαν εστιατόρια και μπαρ και με τα ποτά τους ανά χείρας έμειναν ο ένας πάνω στον άλλο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση, την ώρα που τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν ότι η «αγαπημένη» ηλικιακή ομάδα του κορονοϊού είναι οι 18-39, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγινε ένα… τρικούβερτο γλέντι με την παρουσία τουλάχιστον 1.000 νεαρών θαμώνων που χόρευαν ο ένας πάνω στον άλλον υπό τους ήχους ραπ και rnb μουσικής.

Οι εικόνες συγχρωτισμού στο προαύλιο του ΑΠΘ προκαλούν προβληματισμό και γεννούν παράλληλα και απορίες για το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι την πανδημία και πώς την αντιμετωπίζουν. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, στο πάρτι συμμετείχαν εκατοντάδες νεαροί, οι οποίοι δεν τήρησαν κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Το Σάββατο (17/10) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 482 νέα κρούσματα με τα 78 να είναι στη Θεσσαλονίκη, με τις εικόνες από το πάρτι στο ΑΠΘ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν τα στοιχεία της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. «Μιλώντας» για 200.000 κρούσματα και τριπλάσιους θανάτους μέχρι τα τέλη του 2020.

Νέοι: Οι «αγαπημένοι» του κορονοϊού

Η «πανοπλία» που φορούσε η νεολαία απέναντι στον κορονοϊό, δεν πρόλαβε καν να γίνει μύθος για να καταρριφθεί. Τα ποιοτικά επιδημιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο και άπαντες ελπίζουν να καταλάβουν οι νέοι ότι όχι μόνο δεν είναι άτρωτοι από την πανδημία, αλλά πλέον, στη χώρα μας, η ηλικιακή τους ομάδα, αποτελεί την «αγαπημένη» του κορονοϊού.

Το Σάββατο (17/10), ανακοινώθηκαν 482 νέα κρούσματα, επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη καταγραφή μετά τα 500+ της Παρασκευής και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Αφενός, η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τα μέτρα, αφετέρου, οι νέοι, που κυκλοφορούν και περισσότερο, βρίσκονται στο στόχαστρό του.

Από τα 482 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (17/10) πάνω από το 45% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών. Δύο είναι τα τινά. Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, τα μέτρα δεν τηρούνται ευλαβικά. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Οι νεαροί, που αναμφισβήτητα δεν αποτελούν την αιτία όλου του κακού, συνεχίζουν να δείχνουν μια ελαφρότητα, να μην πολυχρησιμοποιούν τη μάσκα και να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς δε δείχνουν να τηρούν και τις αποστάσεις. Η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, είναι η πιο παραγωγική, κι ως εκ τούτου κινείται περισσότερο μες στην κοινωνία, με αποτέλεσμα, να μετακινείται ακόμα περισσότερο κι ο ιός.

Έλεγχοι μέτρων προστασίας: Μια σύλληψη, 18 παραβάσεις και δυο αναστολές λειτουργίας

Σε μια σύλληψη προχώρησαν το Σάββατο (17/10) οι άνθρωποι της Αστυνομίας έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα μέτρα μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Επίσης καταγράφηκαν 18 παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο (17/10) πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (42.916) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(18) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (2) καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Ήπειρο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (885) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (73) άτομα.

(11) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τα οποία (4) στην Αττική, (2) σε Δυτική Ελλάδα και από (1) σε Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (189) σχετικές παραβάσεις.

(221) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

  • (36) στη Θεσσαλονίκη,
  • (33) στη Στερεά Ελλάδα,
  • (27) στα Ιόνια Νησιά,
  • (26) στην Κεντρική Μακεδονία,
  • (24) στην Ήπειρο,
  • (18) στο Βόρειο Αιγαίο,
  • (13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • (10) στο Νότιο Αιγαίο,
  • (7) στην Κρήτη,
  • (7) στη Δυτική Μακεδονία,
  • (7) στη Θεσσαλία,
  • (6) στην Αττική,
  • (4) στην Πελοπόννησο
  • (3) στη Δυτική Ελλάδα

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (21.388) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (21.372) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου (17/10) στην Πάτρα έγινε επίθεση από θαμώνες καφέ σε αστυνομικούς που επιχείρησαν να διαλύσουν τον συνωστισμό.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...